Horní menu

Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
29
Kontakt pro podání žádosti o zápis občanů státu EU do seznamu voličů
30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Drobečková navigace

Úvod > O městě > Partnerská města > Akce s partnerskými městy > Začátek partnerství s Hanušovicemi

Začátek partnerství s Hanušovicemi



Bratrské národy nic nerozdělí aneb....“scházení se oklikou“ (září 2002)

Po sametové revoluci v roce1989 a zejména po rozdělení Československa 1.1.1993 došlo, vlivem jednoznačné prozápadní orientace, k podcenění a mnohdy i k vulgárnímu znevážení již existujících družebních vztahů mezi českými a slovenskými obcemi, městy i okresy.

Stejný osud potkal i dlouholeté vztahy okresů Žďár nad Sáz. a Vranov nad Topľou. K obratu došlo v minulém roce, kdy někteří žďárští radní navštívili bývalý družební okres a dověděli se o upřímném zájmu obnovit bývalá přátelství i navázat přátelství nová. Radní ing. Miklík mi vzhledem k naší velikosti doporučil město Hanušovce nad Topľou.

Město se nachází ve středu východního Slovenska, v malebné kotlině řeky Topľe, pod severovýchodním úpatím Slánských vrchů, které se se svými vrcholy Oblík (932m) a Čierna hora (1073m) vypínají jako hradby nad městem.

Následoval telefonický rozhovor s panem primátorem ing. Vozárem (na Slovensku má každá obec,která má statut města v čele primátora), který byl naším zájmem přímo nadšen. Po dalším

vzájemném „oťukávání“ byl dohodnutý termín naší návštěvy na Slovensku. Uskutečnila se po hodech, ve dnech 13. až 15. září 2002, za účasti starosty, místostarosty, tajemníka a jednatele Technických služeb.

Tradiční slovanské přivítání chlebem a solí (po slovensky - borovičkou a vínem), nádherná cigánská muzika, která se právě vrátila z turné po USA, prohlídka místního muzea, návštěva kulturního domu s bohatým folklorním programem, výlet k přehradě „Domaša“ a prohlídka agroturistického centra (spojená s projížďkou po kotárech vozem, taženým koňmi), v nás zanechaly hluboké dojmy. Mnoho času bylo věnováno také pracovním jednáním jak v Hanušovcích, tak v okresním městě Vranově nad Topľou. Slavnostním zápisem do připravené, vkusně a bohatě zdobené kroniky byla naše návštěva ukončena a slovenští přátelé byli pozváni k nám.

Volební rok 2002 (na Slovensku byly komunální volby až v prosinci) situaci částečně zkomplikoval, jelikož v Hanušovcích bylo zvoleno nové vedení města a i to bylo důvodem stálého odkládání reciproční návštěvy slovenské strany u nás, která se dosud bohužel neuskutečnila. Družba ale zdárně pokračuje, nové slovenské vedení zájem potvrdilo a byli jsme to opět my, kteří byli vyzváni k pracovní návštěvě Slovenska,...ale o tom až příště.

Ing. Alois Koukola, CSc.
místostarosta
převzato z dobové tiskové zprávy

primátor Ing. Peter Vozár (1. zleva) s manželkou, který stál u zrodu partnerství
Hanušovský viadukt v pozadí se Slánskými vrchy - symboly našeho partnerského města
železniční viadukt - detail


Fulltextové vyhledávání