28/22 - 25.07.2022 Zápis ze zastupitelstva města

Pozn.*

- upraveno dle zák. č. 110/2019 Sb., nařízení EU 2016/679

Zápis

ze zasedání Zastupitelstva města Velká Bíteš č. 28/2022

konaného dne 25.07.2022 v kulturním domě ve Velké Bíteši

1. Zahájení, schválení ověřovatelů zápisu

Zasedání Zastupitelstva města Velká Bíteš bylo zahájeno v 18:00 hodin starostou města panem Ing. Milanem Vlčkem. Pan starosta konstatoval, že zasedání  zastupitelstva města bylo řádně svoláno. Informace o konání zasedání zastupitelstva města byla zveřejněna na úřední desce po dobu nejméně 7 dní. Všichni členové zastupitelstva města byli s místem, dnem a časem konání zasedání řádně seznámeni. Pan starosta dále konstatoval, že dle prezenční listiny (příloha č. 1 zápisu) je přítomna nadpoloviční většina (19 členů zastupitelstva města), zastupitelstvo města je tedy usnášeníschopné. Pan starosta přítomné informoval, že zasedání zastupitelstva města je audiovizuálně přímo přenášeno prostřednictvím internetových stránek města.Pan starostaurčil za skrutátora referentku odboru správního a za zapisovatele zápisu tajemnici MÚ. Sdělil, že zápis z posledního zasedání zastupitelstva města byl řádně ověřen zvolenými ověřovateli zápisu a nebyly proti němu podány žádné námitky.

Pan starosta navrhl za ověřovatele zápisu pana Mgr. Pavla Holánka a pana MUDr. Jaroslava Štefka.

Před hlasováním přítomno: 19 členů ZM.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš určuje ověřovateli zápisu pana Mgr. Pavla Holánka a pana MUDr. Jaroslava Štefka.

Výsledek hlasování: pro 16, proti 0, zdržel se 3, nehlasoval 0

Návrh usnesení byl přijat pod č. 1/28/22/ZM.*

2. Schválení programu zasedání

Pan starosta předložil ke schválení program zasedání zveřejněný na úřední desce s tím, že v rámci diskuze bude informovat o projektu „Přístavba sociálního zařízení a stavební úpravy KD Velká Bíteš“. Jelikož nebyly navrženy změny v programu, pan starosta dal hlasovat o programu.

Před hlasováním přítomno: 20 členů ZM.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš schvaluje program zasedání takto:

  1. Zahájení, schválení ověřovatelů zápisu
  2. Schválení programu zasedání
  3. Úplatný převod pozemku p.č. 4625 v k.ú. Velká Bíteš
  4. Diskuze
  5. Závěr

Výsledek hlasování: pro 20, proti 0, zdržel se 0, nehlasoval 0

Návrh usnesení byl přijat pod č. 2/28/22/ZM.

3. Úplatný převod pozemku p.č. 4625 v k.ú. Velká Bíteš

Pan starosta udělil slovo vedoucí odboru majetkového, která přednesla důvodovou zprávu k tomuto bodu, tj. k 7. projednání záměru prodeje. Pan Rovenský: Od doby, co vyšel poslední Zpravodaj, jsem narazil na názory, že já, popř. KDU-ČSL, popř. opozice jsou proti domovu důchodců. Rozhodně nejsme proti domovu důchodců. Chtěli jsme vyvolat diskuzi, která se nakonec povedla v rámci pracovního semináře. Kdyby byl pracovní seminář dříve, bylo by hlasování jednodušší. Pan Ing. Tomáš Kučera: KDU-ČSL a nikdo z opozice nikdy nebyli proti výstavbě domova důchodců, konečně ten projekt jsme připravovali ještě v rámci koalice na radnici ve vedení města. Rozporovali jsme způsob, jakým bylo rozhodováno o prodeji pozemku. Domov důchodců jsme podporovali od počátku. Pan Mgr. Aleš Koubek: Navrhoval jsem do záměru požadavek na zřízení stacionáře a odlehčovací služby. Proč to tam není? Pan starosta: Stejný názor zazněl při 6. kole. Rada města požadavek projednala, ale nepřiklonila se k němu. Aby v relativně krátkém čase byl nalezen partner, rozhodla celou věc nevětvit, nekomplikovat. Paní místostarostka: Při 7. výzvě se rada města neodchylovala od původní koncepce. Požadavek byl zmíněn i na pracovním semináři, ale ani na tomto semináři nezískal větší podporu zastupitelů. Mgr. Koubek: Je to škoda, protože krajský úřad zařízení tohoto typu podporuje. Pokud potom bude město chtít zařízení zřídit, provozovat, bude to nákladnější. Posílal jsem vám místa, kde ta zařízení jsou. Podle mě je to chyba. Pan starosta uvedl, že v záměru je ustanovení: „Snížení lůžkové kapacity zkolaudované stavby pod minimálně 96 lůžek je možné jen z důvodu případného zřízení stacionáře, odlehčovací služby či předškolního zařízení pro děti zaměstnanců v objektu sociálních služeb. Snížení může v souhrnu činit maximálně 20 % z celkového počtu lůžek.“ Tzn., že jsou tam dané podmínky, aby případný provozovatel měl možnost zřídit uvedená zařízení. Mgr. Koubek: Ta možnost by tam byla vždy, protože se dá uzavřít se souhlasem města dodatek. Toto je možnost provozovatele zřídit. Pokud nezřídí, město bude muset stacionář řešit jinak. Pan starosta: Pokud bude uchazeč vybrán, je možno s ním jednat.

Pan starosta vyzval případné zájemce o úplatný převod pozemku p.č. 4625 v k.ú. Velká Bíteš, aby se přihlásili, podali nabídku a složili kauci. K panu starostovi přistoupil jeden zájemce, který se představil za společnost DS Velká Bíteš s.r.o. Předal nabídku v zalepené obálce a kauci 100.000 Kč v hotovosti. Byl mu předán příjmový pokladní doklad o přijetí kauce městem. Pan starosta se znovu zeptal přítomných, zda je zde další zájemce o úplatný převod pozemku p.č. 4625 v k.ú. Velká Bíteš. Nikdo další se nepřihlásil. Požádal paní místostarostku a vedoucí odboru majetkového, aby otevřely obálku s nabídkou a zkontrolovaly její náležitosti.

Paní místostarostka přečetla nabídku společnosti DS Velká Bíteš s.r.o., se sídlem Na Děkance 2109/1, Nové Město, 128 00 Praha 2, IČ: 14430894 s výší nabízené kupní ceny 2.810 Kč/m2 včetně DPH, tj. 15.070.030 Kč celkem za pozemek p.č. 4625 v k.ú. a obci Velká Bíteš s tím, že nabídka je případně k nahlédnutí. Paní místostarostka zrekapitulovala všechny náležitosti nabídky.

Na výzvu pana starosty přečetla vedoucí odboru majetkového návrh usnesení. Pan starosta dal prostor k diskuzi. Ing. Kučera: Jaké lékařské odbornosti byly zmíněny? Paní místostarostka: V bodě 9 podnikatelského záměru je uveden praktický lékař, geriatr, psycholog a psychiatr. Pan Rovenský: Podmínka základního kapitálu subjektu se prokazuje při podpisu smlouvy? Vedoucí odboru majetkového: Ke dni podpisu kupní smlouvy až do doby kolaudace. Mgr. Koubek: Zdržím se hlasování, protože tam není odlehčovací služba a stacionář. Jinak výstavbu domova podporuji a neodrazuji kolegy od hlasování.

Před hlasováním přítomno: 20 členů ZM.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš rozhoduje úplatně převést pozemek p.č. 4625 orná půda o výměře 5363 m2 v k.ú. a obci Velká Bíteš do vlastnictví DS Velká Bíteš s.r.o., se sídlem Na Děkance 2109/1, Nové Město, 128 00 Praha 2, IČ: 14430894, zastoupené jednatelem společnosti za kupní cenu ve výši 15.070.030 Kč na základě přiložené smlouvy o převodu vlastnického práva k nemovitosti a o zřízení věcného břemene.

Výsledek hlasování: pro 19, proti 0, zdržel se 1, nehlasoval 0

Návrh usnesení byl přijat pod č. 3/28/22/ZM.*

4. Diskuze

Pan starosta sdělil informace o žádosti města o dotaci na stavbu „Přístavba sociálního zařízení a stavební úpravy KD Velká Bíteš“ z podprogramu Podpora obcí s 3 001 – 10 000 obyvateli, dotační titul Rekonstrukce a přestavba veřejných budov. Dále informoval o zpracovaných projektech na přestavbu KD. Máme příslib předpokládané výše dotace 9.279.118 Kč, 60 % z celkových předpokládaných nákladů na stavbu. V září 2022 máme MMR dodat prohlášení, zda máme zájem o dotaci, a další doplňující doklady pro vydání rozhodnutí o poskytnutí dotace. Rada města rozhodla o krocích, aby v září zastupitelstvo města mohlo rozhodnout o financování akce.Dnes bylo vyhlášeno výběrové řízení na zhotovitele stavby. Na zářijovém zastupitelstvu města bude předložena celková bilance stavby. Mgr. Koubek:Na zářijovém zastupitelstva města budeme mít nabídky uchazečů?Pan starosta:Výběrové řízení je vyhlášeno, rozhodnutí bude.Mgr. Koubek: Dotace se navýší v případě vyšší ceny? Pan starosta: Dotace je poměrem, bude záviset na výsledku výběrového řízení.Ing. Kučera: Součástí výběrového řízení komunikace není? Pan starosta: Není. Mgr. Koubek: Když je tam výtah, bude to bezbariérové? Pan starosta ukázal pohledy a půdorysy stavby. Ing. Kučera: Schodiště na galerii se také bude upravovat? Pan starosta: V tomto projektu ne. Pan Rovenský: Toto řešení je zdařilé, chtěl bych je pochválit. Pan starosta: Pochvala náleží odboru investic a jeho pracovníkům i odboru majetkovému.

5. Závěr

Pan starosta ukončil zasedání zastupitelstva města v 19:01 hodin.