27/22 - 22.06.2022 Zápis ze zastupitelstva města

Pozn.*

- upraveno dle zák. č. 110/2019 Sb., nařízení EU 2016/679

Zápis

ze zasedání Zastupitelstva města Velká Bíteš č. 27/2022

konaného dne 22.06.2022 v kulturním domě ve Velké Bíteši

1. Zahájení, schválení ověřovatelů zápisu

Zasedání Zastupitelstva města Velká Bíteš bylo zahájeno v 18:01 hodin starostou města panem Ing. Milanem Vlčkem. Pan starosta konstatoval, že zasedání  zastupitelstva města bylo řádně svoláno. Informace o konání zasedání zastupitelstva města byla zveřejněna na úřední desce po dobu nejméně 7 dní. Všichni členové zastupitelstva města byli s místem, dnem a časem konání zasedání řádně seznámeni. Pan starosta dále konstatoval, že dle prezenční listiny (příloha č. 1 zápisu) je přítomna nadpoloviční většina (19 členů zastupitelstva města), zastupitelstvo města je tedy usnášeníschopné. Pan starosta přítomné informoval, že zasedání zastupitelstva města je audiovizuálně přímo přenášeno prostřednictvím internetových stránek města.Pan starostaurčil za skrutátora referentku odboru správního a za zapisovatele zápisu tajemnici MÚ. Sdělil, že zápis z posledního zasedání zastupitelstva města byl řádně ověřen zvolenými ověřovateli zápisu a nebyly proti němu podány žádné námitky.

Pan starosta navrhl za ověřovatele zápisu pana Ing. Josefa Jelínka a pana Zdeňka Mazánka.

Před hlasováním přítomno: 19 členů ZM.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš určuje ověřovateli zápisu pana Ing. Josefa Jelínka a pana Zdeňka Mazánka.

Výsledek hlasování: pro 16, proti 0, zdržel se 3, nehlasoval 0

Návrh usnesení byl přijat pod č. 1/27/22/ZM.*

2. Schválení programu zasedání

Pan starosta předložil ke schválení program zasedání zveřejněný na úřední desce. Jelikož nebyly navrženy změny v programu, pan starosta dal hlasovat o programu.

Před hlasováním přítomno: 19 členů ZM.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš schvaluje program zasedání takto:

  1. Zahájení, schválení ověřovatelů zápisu
  2. Schválení programu zasedání
  3. Poskytnutí dotace z rozpočtu města
  4. Úplatný převod pozemku p.č. 4625 v k.ú. Velká Bíteš
  5. Diskuze
  6. Závěr

Výsledek hlasování: pro 19, proti 0, zdržel se 0, nehlasoval 0

Návrh usnesení byl přijat pod č. 2/27/22/ZM.

3. Poskytnutí dotace z rozpočtu města

Důvodovou zprávu k tomuto bodu přednesl pan starosta.Jelikož nebyly vzneseny žádné dotazy a připomínky, pan starosta přečetl návrh usnesení a dal o něm hlasovat.

Před hlasováním přítomno: 19 členů ZM.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš rozhoduje poskytnout SH ČMS – Sboru dobrovolných hasičů Velká Bíteš dotaci z rozpočtu města Velká Bíteš na rok 2022 na základě jeho žádosti o poskytnutí dotace zapsané pod č. j. 4078/22 ve výši 100. 000 Kč a uzavřít Smlouvu o poskytnutí dotace s tímto subjektem.  

odpovědnost: odbor finanční

termín: 31.07.2022

Výsledek hlasování: pro 19, proti 0, zdržel se 0, nehlasoval 0

Návrh usnesení byl přijat pod č. 3/27/22/ZM.*

4. Úplatný převod pozemku p.č. 4625 v k.ú. Velká Bíteš

Pan starosta přivítal právního zástupce města a udělil slovo vedoucí odboru majetkového, aby podala úvodní komentář k tomuto bodu. Pan starosta vyzval případné zájemce o úplatný převod pozemku p.č. 4625 v k.ú. Velká Bíteš, aby se přihlásili, podali nabídku a složili kauci. K panu starostovi přistoupil jeden zájemce, který se představil za společnost Na Líše 1269 s.r.o. Předal nabídku v zalepené obálce a odevzdal kauci 100.000 Kč v hotovosti. Vedoucí odboru finančního převzala hotovost a vystavila zájemci příjmový pokladní doklad. Pan starosta se znovu zeptal přítomných, zda je zde další zájemce o úplatný převod pozemku p.č. 4625 v k.ú. Velká Bíteš. Nikdo další se nepřihlásil. Požádal paní místostarostku a vedoucí odboru majetkového, aby otevřely obálku s nabídkou a zkontrolovaly její náležitosti.

Paní místostarostka přečetla náležitosti nabídky: identifikační údaje zájemce Na Líše 1269 s.r.o., se sídlem Jakutská 1205/21, Vršovice, 100 00 Praha 10, IČO 09454306, jednatel, výši nabízené kupní ceny 2.810 Kč/m2 včetně DPH, uhrazení kauce ve výši 100.000 Kč, číslo bankovního účtu zájemce pro případné vrácení kauce, datum a ověřený podpis oprávněné osoby jednat za společnost, písemné prohlášení o závazku společnosti v případě úspěchu v tomto výběrovém řízení a kvalifikační předpoklady. Dále paní místostarostka uvedla, že byla předložena plná moc, která zplnomocňuje pana k podání nabídky a uhrazení kauce za společnost Na Líše 1269 s.r.o. Paní místostarostka konstatovala, že nabídka je úplná.

Pan Ing. Tomáš Kučera: Jsem rád, že jsme se dopracovali k tomuto bodu. Dotázal se na nový znalecký posudek na pozemek. Požádal o jeho předložení k nahlédnutí na 10 minut. Dále uvedl, že přečtené reference byly spojovány s panem, ale samotná společnost nepředložila reference, protože byla založena za účelem tohoto projektu. Paní místostarostka: Společnost nebyla založena za účelem tohoto projektu. Pan Mgr. Aleš Koubek: Zájemce měl předložit dle bodu 7 kvalifikační předpoklady zájemce prokazujícího provozování domova pro seniory nebo domova se zvláštním režimem. Jaké domovy zájemce provozuje a jaký k tomu máme v nabídce doklad? Pan: Neprovozuje, ale jak jsem minule říkal, na každou novou nemovitost máme společnost kvůli financování. Zmínil zkušenosti jednatele společnosti. Ing. Kučera: V zadávacích podmínkách máme, že společnost musí prokázat. Pokud schválíme někoho v rozporu se zadávacími podmínkami, měl by nám to osvětlit právní zástupce. Mgr. Koubek: V nabídce měly být doklady o provozování. Paní místostarostka: Námitku Ing. Kučery probereme s právním zástupcem a vy si zatím prohlédnete znalecký posudek, jak požadoval Ing. Kučera. Pan starosta vyhlásil v 18:39 hodin přestávku.

V jednání bylo pokračováno v 18:47 hodin za přítomnosti 19 členů ZM. Paní místostarostka konstatovala, že není splněna podmínka kvalifikačních předpokladů dle bodu 7. Pan starosta: Společnost nesplnila v bodu 7 podmínku a musíme ji vyřadit z dalšího hodnocení. Využijeme závěrečné ustanovení, že může být záměr zrušen. Navrhl přijmout usnesení: Zastupitelstvo města Velká Bíteš ruší záměr úplatného převodu pozemku p.č. 4625 orná půda o výměře 5363 m2 v k.ú. a obci Velká Bíteš. Mgr. Koubek navrhl doplnit usnesení, a to z důvodu, že nebyla podána žádná nabídka splňující podmínky záměru. Pan starosta dal hlasovat o protinávrhu Mgr. Koubka.

Před hlasováním přítomno: 19 členů ZM.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš ruší záměr úplatného převodu pozemku p.č. 4625 orná půda o výměře 5363 m2 v k.ú. a obci Velká Bíteš z důvodu, že nebyla podána žádná nabídka splňující podmínky záměru.

Výsledek hlasování: pro 18, proti 0, zdržel se 1, nehlasoval 0

Návrh usnesení byl přijat pod č. 4/27/22/ZM.*

5. Diskuze

Pan Ing. Ondřej Machola: Na zastávkách na náměstí jsou vylepeny A3 plakáty, je plocha pronajatá?Pan Ing. Josef Jelínek: Máme vyhrazené plakátovací plochy, toto bude to černý výlep.

Pan starosta: Za mě má smysl vyhlásit záměr k DZR po sedmé. Je otázka, zda máme trvat na zkušenostech žadatele, nebo jak tento bod modifikovat. Je to věc k diskuzi.Právní zástupce:Můj názor je, že banky pokud financují projekt, tak chtějí mít jeden dům jedna firma.Je otázka, zda splnění kvalifikačních kritérií navázat na jednatele nebo odpovědného zástupce, příp. společníka nebo sesterskou společnost. Mgr. Koubek se dotázal na zkušenosti z Brna.Můžeme kritérium navázat na mateřskou společnost.Právní zástupce:Zkušenosti z Brna jsou, že většina zařízení je provozována příspěvkovou organizací města.Soukromá zařízení jsou stavěna na svých vlastních pozemcích, takže tento problém se neřešil.Nový projekt domova pro seniory Nopova je v jiném režimu, je to PPP projekt.Pan starosta dal ke zvážení, zda znovu svolávat pracovní seminář ZM.Ing. Kučera: Podmínky jsme na semináři probírali, máme je zpracované víceméně k vzájemné spokojenosti. Pokud vyřešíme tento jediný problém, není důvod to řešit na semináři ZM.Paní místostarostka upozornila, že podmínka základního kapitálu 1 mil. Kč může mít další návaznosti.Mgr. Koubek: Podmínka 1 mil. Kč není bezpředmětná, je z důvodu ručení. Kvalifikační předpoklady potřebujeme z důvodu provozování.Pan starosta požádal vedoucí odboru majetkového, aby do konce týdne zaslala návrh kvalifikačních předpokladů, který by byl součástí sedmé výzvy, a bude se o něm diskutovat. Záměr by měl být vyhlášen nejpozději 29.06.2022.Členové ZM diskutovali o termínu dalšího zasedání ZM. Byl dohodnut termín 25.07.2022 v 18:00 hodin.Pan Mgr. František Melichar: Kolik subjektů bylo osloveno a kolik jich reagovalo zpětnou vazbou?Vedoucí odboru majetkového: Bylo osloveno 18 subjektů, nereagoval nikdo.*

6. Závěr

Pan starosta ukončil zasedání zastupitelstva města v 19:11 hodin.