PČR - Pozor na podvodníky, kteří se snaží vydávat za vojáky či lékaře

policie

Tisková zpráva – 4. května 2023

Nevěřte neznámým lidem, kteří slibují společnou budoucnost a chtějí po vás peníze

Na své oběti číhají na sociálních sítích podvodníci, kteří se vydávají například za vojáky na misích, námořníky, lékaře či pracovníky na ropných plošinách. Nejčastěji o sobě tvrdí, že jsou Američané, Italové nebo ze zemí Skandinávie. Mnoho lidí o sobě zveřejňuje velké množství osobních informací, na základě kterých si je pachatel vybere a údaje využívá při získávání důvěry. Snaží se svoji oběť přesvědčit o své náklonosti, citech, společném budoucím životě, velkém zisku, chce vzbudit lítost či soucit vše s cílem získat důvěru a poté peníze. Zaslání finanční hotovosti zdůvodňuje smyšlenými historkami jako například různé nutné poplatky na přesun peněz ze zahraničí, zpáteční cestu z cizí země, náklady na léčení nemoci či zranění, vykoupení ze zajetí. Celkové částky, o které podvedení přijdou, bývají vysoké. V mnoha případech navíc není podvedený člověk sám v dobré finanční situaci, peníze si půjčí a dostane se tak do životní situace, která je pro něho potom jen těžko řešitelná.

O více než sto sedmdesát tisíc korun připravil podvedenou ženu člověk, který se jí na sociální síti představil pod jménem Alexander s tím, že se jedná o ovdovělého lékaře na misi v Jemenu. Muž ženě projevil svoji náklonost a jelikož se v zemi již necítil bezpečně, potřeboval peníze, aby za ní mohl přijet. Žena muži uvěřila a peníze mu poslala.

Další ženu kontaktoval člověk, který ji o sobě napsal, že je voják jménem Matthew na misi v Jemenu. Se ženou si začal dopisovat a po nějaké době ji přesvědčil, aby si nainstalovala aplikaci obdobnou vzdálenému přístupu do svého zařízení, čímž umožnila přístup i k web kameře. Následně muž po ženě požadoval koupi dárků a zaslání peněz, což poškozená odmítla a přestala komunikovat. To se pachateli nelíbilo, začal jí vyhrožovat, že zveřejní její odhalené fotografie na sociálních sítích. Nátlak pachatele rostl. Poškozená vše ohlásila v momentě, kdy jí podezřelý sdělil, že přijede a ublíží jí i jejím blízkým.

Tyto případy nejsou ojedinělé a policisté proto opět občany varují před podvodníky, kteří se skrývají za anonymitou sociálních sítí. Nelze zde totiž osobně ověřit, že ten, s kým komunikujete, je skutečně tím, za koho se označí. Je také na místě připomenout, že se v některých případech stává, že podvedená osoba udělá ještě další chybu a pachateli navíc kromě peněz pošle citlivé materiály. Pachatel ji pak následně vydírá zveřejněním a požaduje další peníze.

Jak se podvodům bránit?

  • Myslete na to, že komunikace s neznámými osobami na sociálních sítích je vždy riziková
  • Nejednejte unáhleně, vše si dobře promýšlejte
  • Pokud se stane, že peníze zašlete a místo očekávaného výsledku přijdou jen výmluvy a další požadavky na platbu, nic dalšího už neplaťte a peníze nikam neposílejte
  • Nezveřejňujte o sobě osobní nebo citlivé informace
  • Pokud se dostanete do situace, kdy si nejste jistí, pomůže poradit se s někým blízkým, který má odstup a situaci posoudí reálně a bez emocí

Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Oddělení tisku a prevence

por. Ing. Michaela Lébrová

komisař

tel: 974 266 208

mobil: 725 292 419

e-mail: michaela.lebrova@pcr.cz