PČR - Pozor na podvodníky, kteří se snaží vydávat za vojáky či námořníky

policie

Tisková zpráva – 16. března 2023

Nevěřte neznámým lidem, kteří slibují společnou budoucnost a chtějí po vás peníze

Na své oběti číhají na sociálních sítích podvodníci, kteří se vydávají například za vojáky na misích, námořníky či pracovníky na ropných plošinách. Nejčastěji o sobě tvrdí, že jsou Američané, Italové nebo ze zemí Skandinávie. Mnoho lidí o sobě zveřejňuje velké množství osobních informací, na základě kterých si je pachatel vybere a údaje využívá při získávání důvěry. Snaží se svoji oběť přesvědčit o své náklonosti, citech, společném budoucím životě, velkém zisku, chce vzbudit lítost či soucit vše s cílem získat důvěru a poté peníze. Zaslání finanční hotovosti zdůvodňuje smyšlenými historkami jako například různé nutné poplatky na přesun peněz ze zahraničí, zpáteční cestu z cizí země, náklady na léčení nemoci či zranění, vykoupení ze zajetí. Celkové částky, o které podvedení přijdou, bývají vysoké. V mnoha případech navíc není podvedený člověk sám v dobré finanční situaci, peníze si půjčí a dostane se tak do životní situace, která je pro něho potom jen těžko řešitelná.

O více než milion korun připravil podvedenou ženu člověk, který se jí na sociální síti představil pod jménem Alex s tím, že je pracovník na ropné plošině. Uvěřila tomu, že potřebuje peníze, aby za ní mohl přijet. Slíbil, že vybere svoji životní pojistku a všechny peníze jí vrátí. Následovaly další a další výmluvy, sliby a smyšlené historky a žena posílala další a další peníze. Z této smyčky se jí nedařilo dostat a částka, o kterou přišla, tak byla vysoká. Příběh nakonec skončil pro ženu velmi nepříjemným vystřízlivěním, podvodník za ní nepřicestoval a žena o své peníze přišla.

Jiná žena přišla o celkovou částku přes sto tisíc korun. Podvodník jí namluvil, že poslal zásilku s velkou finanční částkou, za kterou bylo nutné zaplatit. Balík ale nepřišel ani po zaplacení a následovalo jen další přesvědčování s cílem, aby žena poslala další peníze.

Další ženu kontaktoval člověk, který jí o sobě napsal, že je americký voják jménem Franco na misi v Sýrii. Následovaly lži o náklonosti, společné budoucnosti a na konci tvrdil, že posílá do České republiky balík s velkým množstvím peněz. Bylo ale nutné zaplatit téměř sto tisíc korun, které žena uhradila. Další požadovaná částka přes 200 tisíc korun se měla týkat proclení balíku, žena si vzala půjčku a částku chtěla poslat, měla ale štěstí, platba byla vyhodnocena jako riziková a neproběhla.

Tyto případy nejsou ojedinělé a policisté proto opět občany varují před podvodníky, kteří se skrývají za anonymitou sociálních sítí. Nelze zde totiž osobně ověřit, že ten, s kým komunikujete, je skutečně tím, za koho se označí. Je také na místě připomenout, že se v některých případech stává, že podvedená osoba udělá ještě další chybu a pachateli navíc kromě peněz pošle citlivé materiály. Pachatel ji pak následně vydírá zveřejněním a požaduje další peníze.

Jak se podvodům bránit?

  • Myslete na to, že komunikace s neznámými osobami na sociálních sítích je vždy riziková
  • Nejednejte unáhleně, vše si dobře promýšlejte
  • Pokud se stane, že peníze zašlete a místo očekávaného výsledku přijdou jen výmluvy a další požadavky na platbu, nic dalšího už neplaťte a peníze nikam neposílejte
  • Nezveřejňujte o sobě osobní nebo citlivé informace
  • Pokud se dostanete do situace, kdy si nejste jistí, pomůže poradit se s někým blízkým, který má odstup a situaci posoudí reálně a bez emocí

Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Oddělení tisku a prevence

por. Bc. Jana Kroutilová

tisková mluvčí

tel: 974 266 207

mobil: 724 186 452

e-mail: jana.kroutilova@pcr.cz