Slovo místostarostky 12/18

Vážení spoluobčané,

dovoluji si Vás oslovit jako nová místostarostka města. Jak jistě víte, pozice starosty zůstala nezměněná, takže jsem tak trochu naskočila do rozjetého vlaku. Nicméně bych Vám chtěla nabízet svůj úhel pohledu na to, jakým způsobem bude samospráva města rozhodovat, i třeba proč jsme došli, či nakonec nedošli, k nutnému konsensu. Jednak jsem žena, a to při všem respektu k mužům, je přece jenom odlišná životní zkušenost. Jednak bych chtěla využít situace na startu nového období, a to ze dvou důvodů. Za prvé jsem při povolebním vyjednávání cítila u všech zúčastněných subjektů snahu posunout Bíteš zase o kousek k lepšímu. Za druhé jsem dostala stejně vážné nabídky na pozici místostarostky od obou ve volbách nejúspěšnějších uskupení, od KDU-ČSL pak v závěru vyjednávání i relevantní nabídku na pozici starostky města. To nepíšu z nějaké osobní pýchy, ale uvažuji způsobem, že pokud jsem byla jako osoba přijatelná pro obě strany, zkusím vzájemné komunikaci napomoci. Cesta k veřejně prospěšným věcem se prostě najít musí.

Nyní konkrétněji:

Dne 5. 11. 2018 proběhlo ustavující zastupitelstvo města, současně byly zvoleny jeho povinné výbory, tedy finanční a kontrolní výbor. Za sebe velmi oceňuji, že se oproti minulosti narovnal počet jejich členů, a to způsobem, že jsou v nich zastoupeny všechny zvolené politické subjekty, každý jedním hlasem svého zástupce. Je proto důležité, aby šlo především o respektované osobnosti, z podstaty i nezávislé na volbách, které svou činností budou přínosem a dokáží tak poskytnout zastupitelstvu pro jeho rozhodování kvalitní zpětnou vazbu. Výbory totiž nejsou samostatnými orgány, nemohou ukládat nikomu úkoly, přijímat rozhodnutí, apod. Dle zákona se v nich rozhoduje vždy prostou většinou přítomných, předseda ani při rovnosti hlasů nemá jinou, tzv. „vyšší“, pravomoc.

Následně po svém zvolení začala pracovat také rada města, neboť pro prosincové jednání zastupitelstva musí připravit a předložit k projednání rozpočet města, což je základní fundament pro jeho další fungování.

Souběžně probíhají zasedání osadních výborů, na kterých si jednotlivé místní části volí své zástupce, a to jako partnery pro bližší komunikaci se samosprávou.

 

Přemýšlím, jak se teď z těch vážnějších věcí na závěr přeladit. Nastává advent, přichází další rok. Mé přání pro Vás asi bude o radosti. O radosti, kterou já už vzhledem ke svému věku vnímám jako tichou, nenápadnou dámu, která ví, že nejdůležitější je dát pocítit, uvědomit si, to prchavé sdílení mezi námi. Dovolte mi proto popřát, aby na nás všechny, naše rodiny, přátele, spolupracovníky, tato dáma nikdy nezanevřela. Pěkné vánoční svátky a šťastný nový rok 2019.

JUDr.Alena Malá, místostarostka města