PČR - Podvody s investicemi do akcií energetických společností

policie

Tisková zpráva – 23. března 2023

Místo očekávaných zisků přicházejí o nemalé finanční prostředky

V současné době vidíme všude kolem sebe reklamy lákající k investování a následnému rychlému a vysokému zisku. Opak však bývá pravdou. Rizika při investování jsou vysoká a vždy na straně investora. V případě investování přes internet je potřeba zjistit veškeré informace a nenechat se zlákat vidinou rychlého zbohatnutí.

 

Seniora zaujala lákavá reklama na sociálních sítích, která spočívala v investování do akcií jedné z energetických společností. Muž se po otevření reklamy zaregistroval a následně byl telefonicky kontaktován podvodníkem. Ze svého účtu poslal vstupní balíček k investování ve výši šest tisíc korun. Následně se nechal přesvědčit k instalaci vzdáleného přístupu do svého počítače a mobilního telefonu, také k provedení dalších úkonů, jako je přihlášení do internetového bankovnictví. Poté už pachatel provedl dvě odchozí transakce na zahraniční účty a senioru místo očekávaného zisku vznikla škoda přes šest set tisíc korun.

Obětí podvodníka se stal jiný muž, který přišel bezmála o tři sta tisíc korun. Scénář byl stejný jako v předchozím případě. Reakce na reklamu ze strany poškozeného, následný telefonát s podvodníkem, zaslání finanční částky k počátečnímu investování, umožnění vzdáleného přístupu do svého počítače, přihlášení do svého internetového bankovnictví, následně poškozený autorizoval odchozí platbu, kterou avšak nezadal a z jeho účtu bylo odčerpáno 12.000 EUR.

Jak se podvodům bránit?

  • Každá investice s sebou přináší rizika
  • Nepodléhejte reklamám nejen na sociálních sítích
  • Při investování využijte služeb bankovních domů nebo renomovaných poboček finančních společností
  • Neinstalujte, si pro vás neznáme programy/aplikace, to platí i pro vzdálený přístup do vašeho zařízení
  • Nesdělujete informace týkající se vašeho internetového bankovnictví či platební karty
  • Při platbách pečlivě kontrolujte, jaké transakce potvrzujete.

 

Krajské ředitelství policie kraje Vysočina
oddělení tisku a prevence
por. Ing. Michaela Lébrová
komisař
tel: 974 266 208
mobil: 725 292 419
e-mail: michaela.lebrova@pcr.cz