CYKLISTICKÁ "BÍTEŠ" - ZÁVĚREČNÉ PODĚKOVÁNÍ

BrychtaJan VelkaBites_Brno_VelkaBites_20220327_150937_DSC_4547_003Přinášíme vám závěrečnou zprávu organizátora Cyklistického závodu Velká Bíteš - Brno - Velká Bíteš, který proběhl 27. března 2022, Ve zprávě najdou poděkování všichni, kdo se na organizaci závodu podíleli. 

Za ICaKK děkujeme také všem, kteří závod i sportovce podporovali i všem divákům, kteří na trase nebo na náměstí soutěžícím fandili a vytvořili tu správnou atmosféru.

BrychtaJan VelkaBites_Brno_VelkaBites_20220327_144938_DSC_4475_002Devatenáctiletý český reprezentant si připsal druhé letošní vítězství. Před měsícem byl nejlepší v 6. etapě UAE Tour, závodě kategorie WorldTour. Tentokrát se v dresu národního týmu představil i na domácí půdě a populární Bíteš pojal velmi aktivně.

Zaútočil už ve výjezdu na první vrchařskou prémii v brněnských Kohoutovicích. Zde se k němu přidal i další velmi mladý závodník, dvacetiletý Jakub Ťoupalík z týmu Elkov Kasper. A nechyběl ani zástupce favorizovaného celku ATT Investments, jedenadvacetiletý Jan Kašpar. Tento únik, kterému zpočátku nikdo nedával velké naděje na úspěch, si vypracoval na hlavní pole náskok více než 4 minuty a rázem se diváci i fanoušci na trati dočkali zajímavé naháněné mezi vedoucí skupinou a pelotonem.

BrychtaJan VelkaBites_Brno_VelkaBites_20220327_150254_DSC_5320_002Náskok Vacka, Ťoupalíka a Kašpara se na třech cílových okruzích dlouhých 18 kilometrů snížil na jednu minutu. Vypadalo, že peloton má situaci pod kontrolou, ale bylo to jen zdání. Na náměstí ve Velké Bíteši došlo ke spurtu třech nejodvážnějších a Vacek byl o něco rychlejší než Kašpar a Ťoupalík. Juniorský mistr Evropy v časovce poprvé vyhrál závodu Českého poháru ŠKODA CUP v elitní kategorii. Peloton se do cíle přiřítil pod vedením týmu ATT Investments se ztrátou 7 sekund. Podle očekávání byl nejrychlejší Tomáš Bárta, ale stačilo to jen na čtvrté místo.

TJ Favorit Brno, pořadatel tohoto tradičního závodu, který se po dvouleté pauze opět vrátil na bítešské Masarykovo náměstí, touto cestou děkuje městu Velká Bíteš v čele se starostou Ing. Milanem Vlčkem za vytvoření skvělého zázemí pro uspořádání této významné sportovní akce. Poděkování si rovněž zaslouží ředitel Informačního centra a Klubu kultury Města Velké Bíteše pan Ing. Josef Jelínek a produkční, kulturní a programová pracovnice paní Silvie Kotačková, kteří stáli za příkladnou místní propagací akce. V neposlední řadě patří velký dík také kolektivu pracovníků Technických služeb Velká Bíteš pod vedením pana Ing. Pavla Gaizury a vedoucímu Městské policie Velká Bíteš panu Pavlu Hradeckému.

O občerstvení závodníků, jejich doprovodu a diváků, kterých do cílového prostoru zavítalo nebývalé množství, se postaral Jiří Rauš s kolektivem Restaurace U Raušů. Ceny nejlepším závodníkům věnoval pan Milan Sláma z Uzenářství a lahůdky Sláma a paní Hana Pöcklová z Řemeslné pekárny Jindřichov.

BrychtaJan VelkaBites_Brno_VelkaBites_20220327_124058_DSC_4079_002V prostoru startu a cíle byla opět umístěna velká LED obrazovka, na kterou bylo promítáno LIVE vysílání celého závodu. Diváci, kteří zavítali v krásném jarním odpoledni na Masarykovo náměstí, tak byli po celou dobu informováni o průběhu a vývoji závodu. Projekce vznikla za přispění města Velká Bíteš, pořádající TJ Favorit Brno, společnosti SportSoft, která měla na starost samotnou výrobu přenosu a specializovaným cyklistickým serverem Roadcycling.cz. Zasvěcený komentář závodu poskytl Josef Kratina, kterého můžete také slýchat z obrazovky České televize a Eurosportu. O dobrou pohodu na náměstí dbala rockabilly parta Papakult a mluvené slovo měl na starosti Luděk Savana Urbánek, moderátor rádia Kiss a Signál.

Závěrem bychom chtěli poděkovat i dobrovolníkům z řad bítešských sportovců z TJ Spartak pod vedením pana Ing. Petra Světlíka a Sboru dobrovolných hasičů Velká Bíteš, kteří měli na starosti zajištění bezpečnosti na křižovatkách a dalších rizikových místech a i díky jejich přispění považujeme akci za zdařilou a věříme, že se ve Velké Bíteši potkáme i příští rok.

 

Josef VAISHAR
za organizátora TJ Favorit Brno
 
Více fotek najdete ve fotogalerii.