Mathias Vacek vyhrál Bíteš

VítězMathias Vacek v dresu národního týmu vyhrál 1. závod Českého poháru ŠKODA CUP 2022 na trase Velká Bíteš - Brno - Velká Bíteš


Největší český talent Mathias Vacek se zařadil do seznamu vítězů domácí jarní klasiky Velká Bíteš - Brno - Velká Bíteš. Většinu 162 kilometrů dlouhého závodu strávil v úniku s Janem Kašparem a Jakubem Ťoupalíkem, které na Masarykově náměstí ve Velké Bíteši porazil ve spurtu.

vitez rozhovorDevatenáctiletý český reprezentant si připsal druhé letošní vítězství. Před měsícem byl nejlepší v 6. etapě UAE Tour, závodě kategorie WorldTour. Tentokrát se v dresu národního týmu představil i na domácí půdě a populární Bíteš pojal velmi aktivně.

Zaútočil už ve výjezdu na první vrchařskou prémii v brněnských Kohoutovicích. Zde se k němu přidal i další velmi mladý závodník, dvacetiletý Jakub Ťoupalík z týmu Elkov Kasper. A nechyběl ani zástupce favorizovaného celku ATT Investments, jedenadvacetiletý Jan Kašpar.

Tato mimořádně mladá trojice si rychle vytvořila minutový náskok před pelotonem, kde panovala snad až příliš klidná nálada. Tempo udržoval tým Česká spořitelna Accolade s Jaroslavem Kulhavým v čele.

Ťoupalík nejlepším vrchařem
Vedoucí trio svědomitě spolupracovalo. Ve druhé vrchařské prémii nad Zastávkou byl první Kašpar před Ťoupalíkem a Vackem. Jezdec Elkov Kasper vyhrál první prémii v Kohoutovicích, takže stále vedl vrchařskou soutěž. A druhý byl i na třetí a poslední prémii nad obcí Zastávka. Tím si zajistil vítězství ve vrchařské soutěž, ale nebyla to jeho největší motivace, pro Elkov Kasper bylo nejdůležitější uspět v cíli.
Kašpar byl nejlepší na třech rychlostních prémií ve Velké Bíteši ze čtyř a získal díky tomu vítězství v bodovací soutěži. Ale i pro něj a celý ATT Investments bylo hlavní Bíteš vyhrát. A pravděpodobnost jejich vítězství soustavně rostla. V hlavním poli totiž dlouho nechtěl nikdo pracovat a odstup se dostal nad 4 minuty.


cykliste peloton_kostelPolský tým zdramatizoval vývoj závodu
České týmy bez zastoupení v úniku se nehodlaly zapojit do sjíždění uprchlíků. S výjimkou celku Česká spořitelna Accolade. Slovák Tomáš Višňovský odtáhl nejvíce kilometrů, ale zasáhnout musel až polský tým Chrobry Scott Glogow. Díky nim se diváci a fanoušci dočkali zajímavé naháněné mezi vedoucí skupinou a pelotonem.

Náskok Vacka, Ťoupalíka a Kašpara se na třech cílových okruzích dlouhých 18 kilometrů snížil na jednu minutu. Zdálo se, že peloton má situaci pod kontrolou, ale bylo to jen zdání. Vzadu opakovaně útočil největší favorit Michael Kukrle. Ale na rovinatém okruhu nedokázal soupeře utrhnout. Bez silného větru nebylo možné peloton roztrhat. O tom se přesvědčili i další neúspěšní útočníci.

Zatímco v balíku se o nějaké spolupráci mluvit nedalo, vpředu měli všichni tři mladí závodníci stejný cíl a příkladně se střídali. Na tváří všech byla v posledních kilometrech závodu znát únava, ale také odhodlání dotáhnout mimořádně dlouhý únik až do cíle.ně mladá trojice si rychle vytvořila minutový náskok před pelotonem, kde panovala snad až příliš klidná nálada. Tempo udržoval tým Česká spořitelna Accolade s Jaroslavem Kulhavým v čele.

Těsný souboj v dojezdu
A podařilo se. Na náměstí ve Velké Bíteši došlo ke spurtu třech nejodvážnějších a Vacek byl o něco rychlejší než Kašpar a Ťoupalík. Juniorský mistr Evropy v časovce poprvé vyhrál závodu Českého poháru ŠKODA CUP v elitní kategorii.

Peloton se do cíle přiřítil pod vedením týmu ATT Investments se ztrátou 7 sekund. Podle očekávání byl nejrychlejší Tomáš Bárta, ale stačilo to jen na čtvrté místo, pátý skončil Matěj Stránský.

Vacek zvítězil i v kategorii U23, Stránský byl vyhlášen nejlepším nováčkem, Ťoupalík nejlepším vrchařem a vítězem bodovací soutěže se stal Kašpar.