Horní menu

Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
29
Kontakt pro podání žádosti o zápis občanů státu EU do seznamu voličů
30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Drobečková navigace

Úvod > Město a úřad > Samospráva > Zastupitelstvo > Zápisy ze zastupitelstva > 06/23 - 10.07.2023 Zápis ze zastupitelstva města

06/23 - 10.07.2023 Zápis ze zastupitelstva města



Zveřejněno: 10. 7. 2023

Pozn.*
- upraveno dle zák. č. 110/2019 Sb., nařízení EU 2016/679

Zápis ze zasedání Zastupitelstva města Velká Bíteš č. 6/2023 konaného dne 10.07.2023 v domě č.p. 5 na Masarykově náměstí ve Velké Bíteši

1. Zahájení, schválení ověřovatelů zápisu

Zasedání Zastupitelstva města Velká Bíteš bylo zahájeno v 17:05 hodin starostkou města Ing. Markétou Lavickou. Paní starostka konstatovala, že zasedání  zastupitelstva města bylo řádně svoláno. Informace o konání zasedání zastupitelstva města byla zveřejněna na úřední desce po dobu nejméně 7 dní. Všichni členové zastupitelstva města byli s místem, dnem a časem konání zasedání řádně seznámeni. Paní starostka dále konstatovala, že dle prezenční listiny (příloha č. 1 zápisu) je přítomna nadpoloviční většina (15 členů zastupitelstva města), zastupitelstvo města je tedy usnášeníschopné. Paní starostka přítomné informovala, že zasedání zastupitelstva města je audiovizuálně přímo přenášeno prostřednictvím internetových stránek města. Paní starostka určila za skrutátora vedoucího odboru správního, za zapisovatele zápisu určila tajemnici MÚ. Sdělila, že zápis z posledního zasedání zastupitelstva města byl řádně ověřen zvolenými ověřovateli zápisu a nebyly proti němu podány žádné námitky.

Paní starostka navrhla za ověřovatele zápisu paní Mgr. Hanu Sedlákovou a pana Bc. Jiřího Dohnala.

Před hlasováním přítomno: 15 členů ZM.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš určuje ověřovateli zápisu paní Mgr. Hanu Sedlákovou a pana Bc. Jiřího Dohnala.

Výsledek hlasování: pro 13, proti 0, zdržel se 2, nehlasoval 0

Návrh usnesení byl přijat pod č. 1/6/23/ZM.*

2. Schválení programu zasedání

Paní starostka předložila ke schválení program zasedání zveřejněný na úřední desce. Vzhledem k tomu, že nikdo nenavrhl změnu programu, paní starostka dala o programu hlasovat.

Před hlasováním přítomno: 15 členů ZM.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš schvaluje program zasedání takto:

  1. Zahájení, schválení ověřovatelů zápisu
  2. Schválení programu zasedání
  3. Dohoda o narovnání ve věci soudního řízení vedeném u Městského soudu v Brně pod spisovou značkou 234 C 8/2021
  4. Projednání činnosti výborů ZM
  5. Diskuze
  6. Závěr

Výsledek hlasování: pro 15, proti 0, zdržel se 0, nehlasoval 0

Návrh usnesení byl přijat pod č. 2/6/23/ZM.

3. Dohoda o narovnání ve věci soudního řízení vedeném u Městského soudu v Brně pod spisovou značkou 234 C 8/2021

Důvodovou zprávu přednesl vedoucí odboru investic a rozvoje. JUDr. Malá: Proč bylo svoláno mimořádné zastupitelstvo? Paní starostka: Na doporučení právního zástupce z časových důvodů. Ing. Vlček: Jsem přesvědčen, že vina je jednoznačně na straně ikis, udělali chybu. Chybí mně tady právní zástupce. Nesouhlasím, že před volbami byli ochotni se bavit o 500 tis. Kč. Proč se dnes bavíme o 740 tis. Kč? V minulosti jsme požadovali minimálně polovinu žalované částky. Je pro mě těžké hlasovat pro smlouvu. Jsem přesvědčen, že máme pravdu. JUDr. Malá: Smlouva má náležitosti narovnání. Paní starostka popsala jednání s ikis za účasti právního zástupce, kde město požadovalo 1 mil. Kč. Výsledkem jednání je 740 tis. Kč. Na radě města jsme se na této částce shodli. Náš právní zástupce je nyní na telefonu. Pan Navrátil, DiS. požádal o vysvětlení čl.  2 písm. c) dohody. Paní starostka se telefonicky spojila s právním zástupcem, který uvedl, že to je v podstatě doložka vypořádání. Mgr. Koubek: To je technická věc. Právní zástupce: Ta dohoda říká, že na základě smíru se městu nic neplatí. Pojišťovna platí na základě dohody o narovnání. Pokud soud přizná částku žalobci, tak ji žalobce vrátí žalovanému. Pan Navrátil, DiS.: Musí být v dohodě takto uvedeno? Právní zástupce: Ano, dohodli jsme se na smíru tak, že nikdo neplatí nikomu nic. Mgr. Koubek: Dělala advokátní kancelář analýzu před podáním žaloby, zda je pro město výhodné žalovat 1,900 tis. Kč? Právní zástupce: Přebíral jsem po kolegovi, takže nevím. Za minulého vedení byla strategie požadovat celou částku, po cca 1,5 roku požadovat minimálně polovinu žalované částky. Paní starostka: Co doporučujete? Právní zástupce: Za mě je to na dohodu. Že zveřejnil někdo ze strany ikisu, nám říká jen vedoucí OIR, že byl v té době někde jinde. Uvedl historický kontext vývoje dohody. Žalovaný od začátku nárok popíral, požadoval zaplacení od pojišťovny. Proto je smír navržen takto. Toto řešení umožňuje vrácení části soudního poplatku. Ing. Matušina: Soudní poplatek nárokuje město na soudu? Právní zástupce: Ano, soudní poplatek vrací soud. Ing. Vlček: Jaký názor má finanční výbor? Ing. Kučera: Neprojednávali jsme, takže není stanovisko. Mgr. Koubek: Není to na finančním výboru. Je to spíše obchodní rozhodnutí na základě právního názoru. Vrácení soudního poplatku je motivace účastníků pro mimosoudní vyrovnání. Pokud bychom spor prohráli, požadovala by protistrana náklady řízení cca 100 tis. Kč. Nejslabším místem pro nás je důkazní břemeno. Soud je povinen ze zákona pokusit se o smír. Ing. Kučera: Museli bychom prokázat, je to pouze na tvrzení. Na kontrolním výboru jste to probírali? Mgr. Holánek: Ne. Paní starostka přečetla návrh usnesení. Ing. Vlček: Není to tvrzení proti tvrzení. Vedoucí OIR nebyl v té době v práci, ani ve Velké Bíteši. Ing. Kučera: Není přístup na portál zaznamenán? Vedoucí OS: Zjišťovali jsme, ale přístupy neukládají. Vedoucí OIR: Přímý důkaz nemáme. Paní starostka dala hlasovat o přečteném návrhu usnesení.

Před hlasováním přítomno: 15 členů ZM.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš rozhoduje uzavřít Dohodu o narovnání mezi Městem Velká Bíteš, společností ikis, s.r.o. a společností Chubb European Group SE ve věci soudního řízení vedeného u Městského soudu v Brně pod spisovou značkou 234 C 8/2021.

odpovědnost: odbor investic a rozvoje

termín: 31.08.2023

Výsledek hlasování: pro 9, proti 0, zdržel se 6, nehlasoval 0

Návrh usnesení nebyl přijat.

Mgr. Koubek: Dohodněme se, že pokud dají polovinu žalované částky, je možno dohodu uzavřít. Členové ZM diskutovali, zda přijmout usnesení, kterým pověří paní starostku dalším jednáním ve věci uzavření dohody o narovnání meziměstem, společností ikis, s.r.o. a společností Chubb European Group SE. Ing. Vlček navrhl přijmout usnesení, že ZM pověřuje starostku města dalším jednáním ve věci uzavření dohody o narovnání mezi Městem Velká Bíteš, společností ikis, s.r.o. a společností Chubb European Group SE ve věci soudního řízení vedeného u Městského soudu v Brně pod spisovou značkou 234 C 8/2021 tak, že městu bude uhrazena polovina žalované částky. Mgr. Koubek: Můžeme dnes schválit dohodu ve stejném znění, ale s částkou narovnání 921 tis. Kč. Členové ZM diskutovali o možných variantách usnesení. Mgr. Koubek na základě této diskuze zformuloval návrh usnesení, které bylo zobrazeno i pro veřejnost na plátně a paní starostka je přečetla.

Před hlasováním přítomno: 15 členů ZM.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš pověřuje starostku města dalším jednáním o narovnání mezi Městem Velká Bíteš, společností ikis, s.r.o. a společností Chubb European Group SE ve věci soudního řízení vedeném u Městského soudu v Brně pod spisovou značkou 234 C 8/2021.

A v případě, že společnost ikis, s.r.o. a společnost Chubb European Group SE bude souhlasit s uzavřením dohody o narovnání ve věci soudního řízení vedeném u Městského soudu v Brně pod spisovou značkou 234 C 8/2021 za stejných podmínek, jako jsou uvedeny v předloženém návrhu dohody o narovnání pouze s tím rozdílem, že částka narovnání ujednaná v čl. 1. (a) (i) bude činit částku 921 000 Kč, rozhoduje zastupitelstvo města tuto dohodu uzavřít, to však za podmínky že tato dohoda musí být uzavřena nejpozději do 31.08.2023.

Výsledek hlasování: pro 15, proti 0, zdržel se 0, nehlasoval 0

Návrh usnesení byl přijat pod č. 3/6/23/ZM.*

4. Projednání činnosti výborů ZM

Předseda kontrolního výboru Mgr. Pavel Holánek uvedl, že by se ZM mělo vyjádřit k usnesení kontrolního výboru, které se týká plnění smlouvy o DZR, zda je to v pořádku. Vedoucí odboru finančního sdělila, že kauce byla vrácena na účet, který byl uveden v nabídce. Paní starostka nechala hlasovat o návrhu usnesení.

Před hlasováním přítomno: 15 členů ZM.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš bere na vědomí zápis kontrolního výboru č. 5/2023 ze dne 14.06.2023.

Výsledek hlasování: pro 15, proti 0, zdržel se 0, nehlasoval 0

Návrh usnesení byl přijat pod č. 4/6/23/ZM.

5. Diskuze

Do diskuze se nikdo nepřihlásil.

6. Závěr

Paní starostka ukončila zasedání zastupitelstva města v 18:07 hodin.


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 15. 01. 2024 23:59

Menu

Fulltextové vyhledávání