Horní menu

Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
29
Kontakt pro podání žádosti o zápis občanů státu EU do seznamu voličů
30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Drobečková navigace

Úvod > Město a úřad > Samospráva > Zastupitelstvo > Zápisy ze zastupitelstva > 13/20 - 14.09.2020 Zápis ze zastupitelstva města

13/20 - 14.09.2020 Zápis ze zastupitelstva města



Zveřejněno: 14. 9. 2020

Č.j. MÚVB/6014/20/T/KLI

Zápis ze zasedání Zastupitelstva města Velká Bíteš č. 13/2020 konaného dne 14.09.2020 v kulturním domě ve Velké Bíteši

Dle prezenční listiny přítomni: Ing. et Ing. Jan Václav Brym, Mgr. Markéta Burešová, Mgr. Pavel Holánek, MUDr. Svatopluk Horek, Ing. Josef Janšta, Ing. Josef Jelínek, Ing. Libor Kotačka, Ph.D., Mgr. Aleš Koubek, Ing. Tomáš Kučera, Ing. Ondřej Machola, JUDr. Alena Malá, Zdeněk Mazánek, Mgr. František Melichar, Ing. Tomáš Pelán, Vojtěch Pernica, Eduard Rovenský, Zdeněk Řezáč, Alois Špaček, MUDr. Jaroslav Štefek, Ing. Milan Vlček, Jan Vrba

1. Zahájení, schválení ověřovatelů zápisu

Zasedání Zastupitelstva města Velká Bíteš bylo zahájeno v 17:09 hodin starostou města panem Ing. Milanem Vlčkem. Pan starosta konstatoval, že zasedání  zastupitelstva města bylo řádně svoláno. Informace o konání zasedání zastupitelstva města byla zveřejněna na úřední desce po dobu nejméně 7 dní. Všichni členové zastupitelstva města byli s místem, dnem a časem konání zasedání řádně seznámeni. Pan starosta dále konstatoval, že dle prezenční listiny (příloha č. 1) je přítomna nadpoloviční většina (21 členů zastupitelstva města), takže zastupitelstvo města je usnášeníschopné. Pan starosta přítomné informoval, že bude pořizován audiovizuální záznam za účelem informování občanů dle jednacího řádu zastupitelstva města.Pan starostaurčil za skrutátora referentku odboru správního a za zapisovatele zápisu tajemnici MÚ. Sdělil, že zápis z posledního zasedání zastupitelstva města byl řádně ověřen zvolenými ověřovateli zápisu a nebyly proti němu podány žádné námitky.

Pan starosta navrhl za ověřovatele zápisu pana Ing. Josefa Jelínka a pana Zdeňka Mazánka.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš určuje ověřovateli zápisu pana Ing. Josefa Jelínka a pana Zdeňka Mazánka.

Výsledek hlasování: pro 19, proti 0, zdrželi se 2

Usnesení č. 1/13/20/ZM bylo přijato.*

2. Schválení programu zasedání

Pan starosta předložil ke schválení program zasedání dle návrhu rady města a vyzval k podání případných návrhů na doplnění.  Pan Mgr. Aleš Koubek navrhl změnu pořadí bodů, a to bod „Jednací řád Zastupitelstva města Velká Bíteš“ zařadit za bod „Volba předsedy a dalších členů kontrolního výboru“ jako bod č. 5, číslování dalších bodů se tím posune. Důvodem je, aby se mohl účastnit projednávání jednacího řádu. Pan starosta dal hlasovat o návrhu Mgr. Koubka.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš schvaluje program zasedání takto:

  1. Zahájení, schválení ověřovatelů zápisu
  2. Schválení programu zasedání
  3. Volba předsedy a dalších členů finančního výboru
  4. Volba předsedy a dalších členů kontrolního výboru
  5. Jednací řád Zastupitelstva města Velká Bíteš
  6. Rozpočtová opatření č. 6/2020,7/2020,8/2020 a 9/2020 na vědomí
  7. Rozpočtové opatření č. 10/2020 ke schválení
  8. Plnění rozpočtu města k 31.08.2020
  9. Poskytnutí dotace z rozpočtu města
  10. Bezúplatné nabytí částí pozemků p.č. 3319, 3237 v k.ú. Velká Bíteš
  11. Úplatné nabytí pozemků p.č. 4602, 1058/3 v k.ú. a obci Velká Bíteš
  12. Úplatné nabytí části p.č. 2163 a části p.č. 2165/1 v k.ú. Velká Bíteš
  13. Směna části p.č. 700 v k.ú. Velká Bíteš
  14. Směna p.č. 3253/1, 3250, 3254/1, 3257/1 v k.ú. Velká Bíteš
  15. Směna části p.č. 4657 v k.ú. a obci Velká Bíteš
  16. Úplatný převod p.č. 3008/11, 3008/57 v k.ú. Velká Bíteš
  17. Úplatný převod id. 83/519 p.č. 1608/4, 1608/5 v k.ú. Březské
  18. Úplatný převod p.č. 130/3, p.č. 132/7 v k.ú. Bezděkov u Velké Bíteše
  19. Dodatek č. 2 Zřizovací listiny Základní školy a Praktické školy Velká Bíteš, příspěvkové organizace
  20. Obecně závazná vyhláška č. 4/2020, kterou se zakazuje požívání alkoholických nápojů za účelem zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku na vymezených veřejných prostranstvích
  21. Diskuze
  22. Závěr

Výsledek hlasování: pro 17, proti 0, zdrželi se 4

Usnesení č. 2/13/20/ZM bylo přijato.

3. Volba předsedy a dalších členů finančního výboru

Pan starosta seznámil přítomné s požadavkem zastupitelů Ing. Libora Kotačky, PhD., Mgr. Markéty Burešové, Ing. Tomáše Kučery, Mgr. Aleše Koubka, Eduarda Rovenského, Ing. et Ing. Jana Václava Bryma, Mgr. Františka Melichara, Ing. Josefa Janšty a Ing. Ondřeje Macholy, podaným písemně dne 03.09.2020, na projednání některých skutečností souvisejících s rezignací členů Kontrolního výboru Zastupitelstva města Velká Bíteš a Finančního výboru Zastupitelstva města Velká Bíteš v červnu 2020 a se závěrem rady města k uvedenému požadavku. Paní Mgr. Markéta Burešová: Upozornili jsme, že rezignace byly adresovány členům ZM a nebyly nám doručeny. Paní místostarostka: Po právní stránce jsou rezignace v pořádku. Pan starosta o nich informoval na červnovém zasedání ZM s tím, že originály rezignací má u sebe. Mgr. Burešová: Jde o princip. Rezignace nám mohly být zaslány. Pan starosta: Zlepšení nastalo, dnes vám byly doručeny nominace na členy výborů. Pan Ing. Josef Janšta: Před týdnem nám byly nominace opozice rozeslány, nominace koalice nám byly doručeny dnes v 15:05 hodin, takto stejně měly být předány rezignace. Na počtu členů je pravděpodobně shoda,  návrhy koalice na členy podpoříme. Pan Mgr. Aleš Koubek: Naše podání 9 zastupitelů nezpochybňovalo platnost rezignací, uváděli jsme porušení jednacího řádu. Pan Ing. Libor Kotačka: Slušelo by se říct, že se omlouváte za organizační pochybení. Pan starosta: Sešla se mimořádná rada města a vaše podání prošetřila. Ing. Kotačka: bylo by dobré vzít si ponaučení, že pokud je něco určeno zastupitelům, mělo by jim to být neprodleně předáno. Pan Eduard Rovenský: Jsou o e-mailu informováni všichni zastupitelé? Pan starosta: Ano. Pan Rovenský podání zastupitelů přečetl. Závěr, který z toho vzešel, nepojednává o všem, co dopis obsahoval. Paní místostarostka: Závěr obsahuje vše, je to rozebráno po právní stránce a je to v souladu s metodikou Ministerstva vnitra. Mgr. Koubek: Nikdo nezpochybňuje platnost rezignací, ale jde o nezveřejnění rezignací. Paní místostarostka: Byli jste tady o nich prostřednictvím starosty jako dalšího z adresátů informováni. Pan starosta přečetl návrh usnesení.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš bere na vědomí předložené informace a konstatuje, že odstoupení 4 členů Finančního výboru Zastupitelstva města Velká Bíteš v červnu 2020 není v rozporu s platným právním řádem.

Výsledek hlasování: pro 13, proti 0, zdrželi se 8

Usnesení č. 3/13/20/ZM bylo přijato.

Pan starosta uvedl, že výbory budou nadále sedmičlenné, každé volební uskupení bude mít ve výboru jednoho zástupce. Pozici předsedy navrhla koalice zastupitelům za opozici, kteří nebyli členem předchozího výboru. Mgr. Burešová: Není tajemstvím, že jsem byla oslovena, abych vykonávala funkci předsedkyně finančního výboru. Co se týká práce finančního výboru, nebyly proti ní výtky, výbor pracoval dobře. Koalice by měla respektovat návrhy opozice. Jinak budeme budovat finanční výbor znovu. Za těch podmínek předsednictví nevezmu. Pan Ing. Tomáš Kučera: Dělal jsem si statistiku účasti členů finančního výboru, z 65 usnesení bylo 63 usnesení jednomyslných. To je důkaz toho, že výbor pracoval ve shodě. Neslyšel jsem jeden relevantní důvod, proč se museli členové výboru odvolat a nemohou tam dále fungovat. Koalice měla v tomto výboru většinu. Proč nemohou dále pokračovat? Paní místostarostka: V plném počtu se sešel výbor pouze čtyřikrát, většinou pracoval v počtu 4 až 5 členů, v prvních dvou zápisech hlasování nejsou vůbec zaznamenána, vaše statistika neodpovídá skutečnosti. Zhodnotila dále způsob přijímání usnesení. Ing. Kučera: Mohli by se k tomu vyjádřit přítomní členové bývalého výboru. Pan starosta: Nepochopili jste princip demokracie, každý z 21 členů ZM tady může hlasováním vyjádřit svůj názor. Chceme restart výborů. Mgr. Koubek: Jeden relevantní důvod proč by to nemohli vykonávat? Pan starosta: Chceme dát šanci novým lidem z vašich stran. Nabízíme účast všech 7 subjektů a předsednictví opozice. Mgr. Koubek: Je pravda, že z počátku zápisy chyběly a usnesení nebyla precizně formulována. Ing. Machola dělal předsedu poprvé, zápisy se vylepšily. Mgr. Burešová: Bylo by dobré na práci navázat. Mohla by volbě předsedy předcházet volba členů, aby předseda nemusel odstoupit? Pan Jůza: Měli byste navrhovat členy rozumně, kdo se účastnil, mohl by dál pracovat. Nevyřizujte si tady účty. Pan starosta: Náš návrh je vstřícný. Předsedu výboru nabízíme zástupci opozice. Mgr. Koubek: My za sebe tak kvalifikovanou osobu jako je Ing. Kučera, nemáme. Dělal 8 let místostarostu. Usnesení výboru má pro ZM doporučující charakter. Ing. Kučera: Shodli jsme se, že budeme respektovat vaše kandidáty a prosíme o to, abyste respektovali naše kandidáty. Budete tam mít většinu, koalice tam bude mít 4 členy. Ing. Janšta: Dělal jsem v minulosti předsedu finančního výboru, vyžaduje to určité zkušenosti. Ing. Kučera je má, o usneseních budete rozhodovat vy, když tam budete mít většinu. Pan starosta vyzval opoziční strany na podání návrhů na předsedu finančního výboru. Ing. Kotačka: Podle výsledku voleb by to měl být zástupce KDU-ČSL, logický návrh je Ing. Tomáš Kučera. Pan starosta o návrhu nechal hlasovat.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš volí předsedou finančního výboru pana Ing. Tomáše Kučeru.

Výsledek hlasování: pro 9, proti 6, zdrželi se 6

Usnesení nebylo přijato.

Pan starosta dále vyzval zástupce opozičních stran k návrhu dalšího kandidáta na funkci předsedy finančního výboru. Ing. Kučera: To, jestli bude zvolen předseda a členové, má v rukou koalice. Navrhujeme Mgr. Markétu Burešovou. Mgr. Burešová: Můj zájem trvá, vyzvala koaliční členy ZM, aby hlasovali podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Jestli budou ignorovány návrhy opozice, budu rezignovat na funkci předsedkyně. Pan starosta: Každý zastupitel hlasuje sám za sebe. Ing. Kotačka: Kandidovat mohou všichni, ale polovina nebude zvolena.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš volí předsedkyní finančního výboru paní Mgr. Markétu Burešovou.

Výsledek hlasování: pro 20, proti 0, zdrželi se 1

Usnesení č. 4/13/20/ZM bylo přijato.

Pan starosta navrhl hlasovat jednotlivě o nominantech jednotlivých uskupení. Ing. Kotačka: V minulosti se výbory volily úhrnem, tedy všech 6 jmen volit jedním usnesením. Ing. Kotačka formuloval návrh usnesení:

Členové finančního výboru budou hlasováni úhrnem jedním hlasováním podle předložených nominací stran.

Výsledek hlasování: pro 9, proti 6, zdrželi se 6

Usnesení nebylo přijato.

Dále se hlasovalo o původním návrhu pana starosty.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bítešbude hlasovat jednotlivě o členech finančního výboru.

Výsledek hlasování: pro 13, zdrželi se 2, proti 6

Usnesení č. 5/13/20/ZM bylo přijato.

Pan starosta navrhl za Občanské sdružení za zdravé město bez kamionů pana Bc. Jiřího Dohnala.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš volí členem finančního výboru pana Bc. Jiřího Dohnala.

Výsledek hlasování: pro 21, proti 0, zdrželi se 0

Usnesení č. 6/13/20/ZM bylo přijato.

Paní místostarostka navrhla za ODS paní Janu Procházkovou.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš volí členkou finančního výboru paní Janu Procházkovou.

Výsledek hlasování: pro 21, proti 0, zdrželi se 0

Usnesení č. 7/13/20/ZM bylo přijato.

Pan Zdeněk Mazánek navrhl za Sdružení nezávislých pro město Velká Bíteš pana Ing. Lubomíra Vlčka.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš volí členem finančního výboru pana Ing. Lubomíra Vlčka.

Výsledek hlasování: pro 21, proti 0, zdrželi se 0

Usnesení č. 8/13/20/ZM bylo přijato.

Pan Vojtěch Pernica navrhl za KSČM pana Jaroslava Hofmanna.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš volí členem finančního výboru pana Jaroslava Hofmanna.

Výsledek hlasování: pro 11, proti 0, zdrželi se 10

Usnesení č. 9/13/20/ZM bylo přijato.

Pan Ing. Josef Janšta navrhl za KDU- ČSL pana Ing. Tomáš Kučeru.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš volí členem finančního výboru pana Ing. Tomáš Kučeru.

Výsledek hlasování: pro 9, proti 2, zdrželi se 10

Usnesení nebylo přijato.

Pan Pavel Doubek za ČSSD navrhl pana Ing. Ondřeje Macholu, jeho také navrhla paní Mgr. Markéta Burešová.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš volí členem finančního výboru pana Ing. Ondřeje Macholu.

Výsledek hlasování: pro 14, proti 1, zdrželi se 5, nehlasoval 1

Usnesení č. 10/13/20/ZM bylo přijato.

Ing. Kučera: Žádáme o 5-ti minutovou přestávku.Na moji otázku, proč nemohou členové pokračovat, nebylo starostou zodpovězeno. Pan starosta: Odpověděl jsem. Vyhlásil přestávku za účelem porady KDU-ČSL o jejich nominantovi. V jednání bylo pokračováno v 18:33 hodin za přítomnosti 21 členů zastupitelstva města.Ing. Kotačka: Neměli jsme odhlasovat, kolik bude členů výboru a že každé uskupení bude mít svého zástupce?Pan starosta:Počet členů je uveden v usnesení před dvěma roky,jinak je to úzus. Mgr. Koubek: Navrhujeme opět hlasovat o Ing. Tomáši Kučerovi, protože někteří dosavadní členové byli zvoleni.Zda by nám mohli pan Vrba, Pelán, Štefek sdělit důvody nevolení Ing. Kučery. Pan starosta:Pojďme vyjádřit názor na Ing. Kučeru hlasováním. Mgr. Koubek: Podle jednacího řádu před hlasováním probíhá rozprava.Zda bychom nenašli řešení. Pan Jan Vrba:Proti nikomu výhrady nemám, odlišné názory mám na fungování finančního výboru. Ing. Macholy si vážím, spolupracoval jsem s ním v ČSSD, je to schopný člověk, proto jsem ho volil.U Ing. Kučery jde o financování velkých akcí, bez dluhů v současnosti stavět nelze.Pan MUDr. Jaroslav Štefek:Není to nic osobního. Když se něco staví, musíme se zadlužit.Pan Ing. Tomáš Pelán:Zdržel jsem se hlasování.Pan Zdeněk Mazánek:Ing. Kučery si jako člověka vážím, ale je moc emociálně zainteresovaný,není to dobré pro práci výboru.Věci, které se teď udělají, budou za 2 roky dražší.Paní místostarostka:Ing. Kučera nepřevzal ani dílčí odpovědnost za zadlužení města v uplynulých 8 letech a teď říká, že je město brutálně zadlužené. Město není víc brutálně zadlužené než v roce 2018, kdy je předával. Tehdy byla dluhová služba 68 %, nyní je 73 %.Rozebírali jsme spolu způsob formulace usnesení ve výboru, nechal jste to na Ing. Macholovi. Mgr. Burešová:Předsedkyní jsem se stala já, Ing. Kučera by byl jenom členem, jeden ze sedmi. Ing. Kučera:Nesouhlasím, že jsem nepřevzal odpovědnost za zadlužení.Všechny půjčky jsem podpořil, nesouhlasil jsem, když jsme měli na školu krátkodobý a dlouhodobý úvěr 80 mil. Kč a rozpočet jsme měli 105 mil. Kč bez víceprací. To je ta věc, se kterou jsem nesouhlasil. Protože je město hodně zadluženo, tak koalicevyškrtla ze střednědobého plánu rekonstrukci mateřské školy a speciální školy.Zadluženi jsme proto, že v okamžiku, kdy se uzavírala smlouva se zhotovitelem školy, tak jsme přes můj požadavek vůbec neřešili, z čeho to zaplatíme, 20 mil. Kč navíc. Mgr. Burešová: Uváděné důvody jsou vzhledem ke členství ve výboru irelevantní.Paní místostarostka:Zadlužení vzniklo v uplynulých 8 letech a započalo Babincem.V roce 2010 bylo město předávané bez dluhů. Ing. Kučera: V r. 2010 město nebylo bez dluhů.Paní místostarostka: Úvěry byly pokryté dotacemi. Ing. Kučera: Principálně jsem proti úvěrům nebyl, ale chtěl jsem slyšet, z čeho je budeme platit.Mgr. Koubek:Různorodost názorů je pro práci výboru dobrá, měl by se respektovat názor předsedkyně výboru. Paní místostarostka: Měli bychom hlasovat, že budeme opakovaně hlasovat o nominaci Ing. Kučery na post člena finančního výboru.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš bude opakovaně hlasovat o nominaci pana Ing. Tomáše Kučery na post člena finančního výboru.

Výsledek hlasování: pro 21, proti 0, zdrželi se 0

Usnesení č. 11/13/20/ZM bylo přijato.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš volí členem finančního výboru pana Ing. Tomáš Kučeru.

Výsledek hlasování: pro 9, proti 7, zdrželi se 4, nehlasoval 1

Usnesení nebylo přijato.

Pan starosta předložil k hlasování návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš rozhoduje, že volba zbývajícího člena finančního výboru se uskuteční na příštím zasedání zastupitelstvu města.

Výsledek hlasování: pro 14, proti 1, zdrželi se 6

Usnesení č. 12/13/20/ZM bylo přijato.*

4. Volba předsedy a dalších členů kontrolního výboru

Pan starosta v souvislosti s požadavkem některých zastupitelů na projednání některých skutečností souvisejících s rezignací členů Kontrolního výboru Zastupitelstva města Velká Bíteš a Finančního výboru Zastupitelstva města Velká Bíteš, uvedeným v bodě 3 zápisu, seznámil se závěrem rady města k uvedenému požadavku.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš bere na vědomí předložené informace a konstatuje, že odstoupení 3 členů Kontrolního výboru Zastupitelstva města Velká Bíteš v červnu 2020 není v rozporu s platným právním řádem.

Výsledek hlasování: pro 13, proti 1, zdrželi se 7

Usnesení č. 13/13/20/ZM bylo přijato.

Pan starosta vyzval zástupce opozičních stran k předložení nominantů na předsedu kontrolního výboru. Pan Ing. Josef Janšta navrhl za KDU-ČSL pana Mgr. Aleše Koubka.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš volí předsedou kontrolního výboru pana Mgr. Aleše Koubka.

Výsledek hlasování: pro 9, proti 0, zdrželi se 12

Usnesení nebylo přijato.

Pan Ing. Libor Kotačka, PhD. navrhl za TOP 09 pana Ing. Libora Kotačku, PhD.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš volí předsedou kontrolního výboru pana Ing. Libora Kotačku, PhD.

Výsledek hlasování: pro 10, proti 1, zdrželi se 10

Usnesení nebylo přijato.

Pan Zrůnek: Měli byste zvolit mezi dvěma kandidáty. Pan starosta vyzval opozici k dalším nominacím. Mgr. Burešová: Naše možnosti byly vyčerpány. Ing. Kotačka navrhl Ing. Tomáše Kučeru, ten nominaci přijal.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš volí předsedou kontrolního výboru pana Ing. Tomáše Kučeru.

Výsledek hlasování: pro 10, proti 1, zdrželi se 10

Usnesení nebylo přijato.

Ing. Kotačka: Neměli bychom překračovat mandát stran, měli bychom hlasovat, že budeme hlasovat znovu o stejných jménech. Pan starosta: Nevyčerpali jsme ještě všechny zastupitele opozice. Vyzval KDU-ČSL k podání návrhu. Mgr. Koubek: Jiné alternativní nominace nemáme. Pan starosta vyhlásil 5-ti minutovou přestávku za účelem porady KDU-ČSL o jejich nominantovi. V jednání zastupitelstva bylo pokračováno v 19:13 hodin za přítomnosti 21 členů zastupitelstva města. Mgr. Koubek: Za KDU-ČSL nikoho jiného nenavrhujeme. Pan starosta navrhl, aby zastupitelstvo rozhodlo, že volba předsedy a zbývajících členů kontrolního výboru se uskuteční na následujícím zastupitelstvu města. Mgr. Koubek vznesl protinávrh opakovaného hlasování o předsedovi kontrolního výboru o třech osobách, které nebyly zvoleny.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš bude opakovaně hlasovat o předsedovi kontrolního výboru postupně o třech osobách, které nebyly předtím zvoleny.

Výsledek hlasování: pro 9, proti 5, zdrželi se 7

Usnesení nebylo přijato.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš rozhoduje, že volba předsedy kontrolního výboru a zbývajících členů kontrolního výboru se uskuteční na následujícím zasedání zastupitelstva města.

Výsledek hlasování: pro 14, proti 3, zdrželi se 4

Usnesení č. 14/13/20/ZM bylo přijato.*

5. Jednací řád Zastupitelstva města Velká Bíteš

Důvodovou zprávu k tomuto bodu přednesla paní místostarostka. Pan Mgr. Aleš Koubek vznesl dotaz k čl. 4 odst. 7 doba k poskytnutí podkladových materiálu 5 dnů, nyní je 7 dnů. Paní místostarostka: Ponechali jsme lhůty, které doporučuje Ministerstvo vnitra, a to v souvislosti s podáváním návrhů na projednání v zastupitelstvu, které mají 10 dnů, aby se návrhy stihly zařadit do podkladů. Je to technikálie, ponechali bychom tedy 10 a 7 dnů. Mgr. Koubek uvedl k čl. 6 odst. 3, abychom ponechali i záznam dle původního odst. 8 a jenom z něho zmizelo „a to nejdéle po dobu 5 let“, prostě budeme archivovat neomezeně. Paní místostarostka dále poukázala na rozdílnost názorů ohledně mazání zvukových záznamů po splnění jejich účelu. K navrhovanému on-line přenosu uvedla, že jsme se inspirovali v městské části Bystrc, kde to takto funguje, a zdůraznila výhodu on-line přenosu v době nouzového stavu. Mgr. Koubek: Mám problém s tím, že si pak záznam zastupitelstva nemohu pustit, dosavadní záznam je praktičtější. Pan Ing. Tomáš Kučera: Ponechal bych záznam. Paní místostarostka: Okolní města to mají řešeno přes internetovou televizi Kraje Vysočina, to je komplikované z hlediska termínů. On-line přenos je krok vpřed. Pan Eduard Rovenský: Na NovinyVM jsou záznamy zastupitelstva. Nemůže to být vedeno přes bitessko.com? Paní místostarostka: To je přes internetovou televizi, není to pod odpovědností města jako u nás. Musíme záznam uchovávat podle zákona o archivnictví, což je z důvodu kapacity náročné. Mgr. Koubek: Naformulujme čl. nově a dejme ho ke schválení MV. Pan starosta: Účinnost jednacího řádu je od 01.10.2020, následující zastupitelstvo města je v prosinci. Navrhl přijmout usnesení, jak je navrženo a zároveň uložit starostovi svolat pracovní seminář zastupitelstva k jednacímu řádu v listopadu. Mgr. Koubek dále uvedl, že v čl. 6 odst. 5 je 30 minut příliš, stačí 15 minut dle vzoru MV, v čl. 6 odst. 35 má být správně odkaz na odst. 36 jednacího řádu. Paní místostarostka: Ano, tam je překlep. Mgr. Koubek: Navrhuji přijmout jednací řád v předloženém znění pouze se změnami: v čl. 4 odst. 7 se 5 dnů nahradí 7 dny, v čl. 6 odst. 5 bude místo 30 minut 15 minut, v čl. 6 odst. 35 nebude odkaz na odst. 35, ale na odst. 36. Pan starosta nechal hlasovat o předloženém návrhu usnesení se změnami jednacího řádu přednesenými Mgr. Koubkem.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš vydává Jednací řád Zastupitelstva města Velká Bíteš v předloženém znění se třemi změnami přednesenými panem Mgr. Alešem Koubkem a rozhoduje zrušit s účinností od 01.10.2020 usnesení Zastupitelstva města Velká Bíteš č. 16/12/12/ZM ze dne 13.02.2012.

odpovědnost: starosta

termín: 01.10.2020

Výsledek hlasování: pro 21, proti 0, zdrželi se 0

Usnesení č. 15/13/20/ZM bylo přijato.

6. Rozpočtová opatření č. 6/2020, 7/2020, 8/2020 a 9/2020 na vědomí

S rozpočtovými opatřeními seznámila členy ZM vedoucí odboru finančního. Jelikož nebyly vzneseny žádné dotazy a připomínky, pan starosta přednesl návrh usnesení a nechal o něm hlasovat.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš bere na vědomí rozpočtová opatření města č. 6/2020, 7/2020, 8/2020 a 9/2020 schválená radou města.

Výsledek hlasování: pro 20, proti 0, zdrželi se 1

Usnesení č. 16/13/20/ZM bylo přijato.*

7. Rozpočtové opatření č. 10/2020 ke schválení

S návrhem rozpočtového opatření seznámila členy ZM vedoucí odboru finančního. Pan Ing. Tomáš Kučera navrhl přidat 300 tis. Kč na kontejnerové toalety na zimním stadionu. Pan starosta: Máme rozpracované projekty na zázemí zimního stadionu, budeme se snažit získat dotační prostředky. Zatím bychom mohli řešit pronájmem toalet. Paní Mgr. Markéta Burešová: Při projednávání střednědobého výhledu jste říkal, že zimní stadion není v plánu. Pan starosta: Celková dostavba zimního stadionu v plánu není, ale v současné době jsou zpracovány návrhy na vstup pro veřejnost a sociální zázemí. Termín vyhlášení dotace je v příštím roce. Pokud je nutné řešení, navrhuji 150-200 tis. Kč na pronájem. Ing. Kučera: Můj návrh je 200 tis. Kč na zajištění toalet na zimním stadionu z rezervy. Pan starosta přečetlnávrh usnesení a nechal o něm hlasovat.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš schvaluje úpravu rozpočtu roku 2020 dle rozpočtového opatření města č. 10/2020 včetně zařazení 200.000 Kč na pronájem kontejnerových sanitárních sestav.

odpovědnost: odbor finanční

termín: 30.09.2020

Výsledek hlasování: pro 21, proti 0, zdrželi se 0

Usnesení č. 17/13/20/ZM bylo přijato.*

8. Plnění rozpočtu města k 31.08.2020

S plněním rozpočtu seznámila členy ZM vedoucí odboru finančního.Jelikož nebyly vzneseny žádné dotazy a připomínky, pan starosta přednesl návrh usnesení a nechal o něm hlasovat.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš bere na vědomí plnění rozpočtu města k 31.08.2020.

Výsledek hlasování: pro 20, proti 0, zdrželi se 1

Usnesení č. 18/13/20/ZM bylo přijato.*

9. Poskytnutí dotace z rozpočtu města

Důvodovou zprávu k tomuto bodu přednesla vedoucí odboru finančního. Jelikož nebyly vzneseny žádné dotazy a připomínky, pan starosta přečetl návrh usnesení a dalo němhlasovat.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš rozhoduje poskytnout Oblastní Charitě Žďár nad Sázavou dotaci z rozpočtu města Velká Bíteš na rok 2020 na základě jehožádosti o poskytnutí dotace zapsané pod č. j. 4277/20 ve výši 241.000 Kč a uzavřít Smlouvu o poskytnutí dotace s výše uvedeným žadatelem.

odpovědnost: odbor finanční

termín: 30.10.2020

Výsledek hlasování: pro 20, proti 0, zdrželi se 1

Usnesení č. 19/13/20/ZM bylo přijato.*

10. Bezúplatné nabytí částí pozemků p.č. 3319, 3237 v k.ú. Velká Bíteš

Důvodovou zprávu k tomuto bodu přednesl pan starosta. Jelikož nebyly vzneseny žádné dotazy

a připomínky, pan starosta dal hlasovat o předloženém návrhu usnesení.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš rozhoduje bezúplatně nabýt část pozemku p.č. 3319 oddělenou geometrickým plánem č. 3185-98/2020 a nově označenou p.č. 3319/2 orná půda o výměře 453 m2 a id. ½ částí pozemku p.č. 3237 oddělených geometrickým plánem č. 3184-97/2020 a nově označených p.č. 3237/2 orná půda o výměře 1923 m2 a p.č. 3237/4 orná půda o výměře 51 m2 v k.ú. a obci Velká Bíteš z vlastnictví Státního pozemkového úřadu, IČ: 01312774, se sídlem Husinecká 1024/11a, Žižkov, 13000 Praha 3 do vlastnictví města Velká Bíteš. Město Velká Bíteš uhradí náklady související s nabytím pozemků.

odpovědnost: odbor majetkový

termín: 31.08.2021

Výsledek hlasování: pro 21, proti 0, zdrželi se 0

Usnesení č. 20/13/20/ZM bylo přijato.*

11. Úplatné nabytí pozemků p.č. 4602, 1058/3 v k.ú. a obci Velká Bíteš

Důvodovou zprávu k tomuto bodu přednesl pan starosta.

Odchod pana Ing. Libora Kotačky, PhD. v 20:09 hodin (celkem přítomno 20 členů ZM).

Jelikož nebyly vzneseny žádné dotazy a připomínky, pan starosta dal hlasovat o předloženém návrhu usnesení.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš rozhoduje úplatně nabýt pozemek p.č. 1058/3 ostatní plocha, ostatní komunikace o výměře 106 m2 a pozemek p.č. 4602 orná půda o výměře 258 m2 v k.ú. a obci Velká Bíteš za cenu 120,- Kč/m2 s tím, že kupující uhradí náklady související s koupí uvedených pozemků.

odpovědnost: odbor majetkový

termín: 31.08.2021

Výsledek hlasování: pro 20, proti 0, zdrželi se 0

Usnesení č. 21/13/20/ZM bylo přijato.*

12. Úplatné nabytí části p.č. 2163 a části p.č. 2165/1 v k.ú. Velká Bíteš

Důvodovou zprávu k tomuto bodu přednesl pan starosta. Jelikož nebyly vzneseny žádné dotazy

a připomínky, pan starosta dal hlasovat o předloženém návrhu usnesení.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš rozhoduje úplatně nabýt

- část pozemku p.č. 2163 zastavěná plocha a nádvoří o výměře cca 65 m2 v k.ú. a obci Velká Bíteš za cenu stanovenou znaleckým posudkem ve výši 33.800,- Kč,

- část pozemku p.č. 2165/1 zahrada o výměře cca 7 m2 v k.ú. a obci Velká Bíteš za cenu stanovenou znaleckým posudkem ve výši 3.640,- Kč.

Kupující uhradí náklady související s koupí částí uvedených pozemků.

odpovědnost: odbor majetkový

termín: 31.08.2021

Výsledek hlasování: pro 20, proti 0, zdrželi se 0

Usnesení č. 22/13/20/ZM bylo přijato.*

13. Směna části p.č. 700 v k.ú. Velká Bíteš

Důvodovou zprávu k tomuto bodu přednesl pan starosta. Jelikož nebyly vzneseny žádné dotazy

a připomínky, pan starosta dal hlasovat o předloženém návrhu usnesení.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš rozhoduje směnit část pozemku p.č. 2293/4 trvalý travní porost o výměře cca 12 m2 v k.ú. a obci Velká Bíteš z vlastnictví města Velká Bíteš za část pozemku p.č. 700 zahrada o výměře cca 140 m2 v k.ú. a obci Velká Bíteš do vlastnictví města Velká Bíteš s tím, že město Velká Bíteš zřídí bezúplatně ve prospěch pozemku p.č. 700 v k.ú. Velká Bíteš věcné břemeno spočívající v právu průchodu a průjezdu přes části pozemků p.č. 2293/4, p.č. 4623 v k.ú. a obci Velká Bíteš. Náklady související se směnou pozemků uhradí město Velká Bíteš.

odpovědnost: odbor majetkový

termín: 31.08.2021

Výsledek hlasování: pro 20, proti 0, zdrželi se 0

Usnesení č. 23/13/20/ZM bylo přijato.*

14. Směna p.č. 3253/1, 3250, 3254/1, 3257/1 v k.ú. Velká Bíteš

Důvodovou zprávu k tomuto bodu přednesl pan starosta.

Příchod pana Ing. Libora Kotačky, PhD. v 20:15 hodin (celkem přítomno 21 členů ZM).

Jelikož nebyly vzneseny žádné dotazy a připomínky, pan starosta dal hlasovat o předloženém návrhu usnesení.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš rozhoduje směnit pozemky p.č. 3250 orná půda o výměře 167 m2, p.č. 3253/1 orná půda o výměře 1417 m2, p.č. 3254/1 orná půda o výměře 931 m2, p.č. 3257/1 orná půda o výměře 451 m2 v k.ú. a obci Velká Bíteš z vlastnictví města Velká Bíteš do vlastnictví První brněnské strojírny Velká Bíteš, a.s., IČ: 00176109, se sídlem Vlkovská 279, 595 01 Velká Bíteš za část pozemku p.č. 3262 oddělené geometrickým plánem č. 3154-40/2020 a nově označené p.č. 3262/3 orná půda o výměře 1673 m2 v k.ú. a obci Velká Bíteš z vlastnictví První brněnské strojírny Velká Bíteš, a.s., IČ: 00176109, se sídlem Vlkovská 279, 595 01 Velká Bíteš do vlastnictví města Velká Bíteš. Město Velká Bíteš zřídí ve prospěch První brněnské strojírny Velká Bíteš, a.s., IČ: 00176109, se sídlem Vlkovská 279, 595 01 Velká Bíteš bezúplatně věcné břemeno za účelem umístění, zřízení, provozu, údržby, opravy a odstranění kanalizace na pozemku p.č. 3262/3 v k.ú. a obci Velká Bíteš a zajistí na vlastní náklady připoložení chráničky DN 200. Náklady související se směnou pozemků uhradí město Velká Bíteš.

odpovědnost: odbor majetkový

termín: 31.08.2021

Výsledek hlasování: pro 19, proti 0, zdrželi se 2

Usnesení č. 24/13/20/ZM bylo přijato.*

15. Směna části p.č. 4657 v k.ú. a obci Velká Bíteš

Pan starosta oznámil v tomto bodě střet zájmů.

Důvodovou zprávu k tomuto bodu přednesla paní místostarostka. Jelikož nebyly vzneseny žádné dotazy

a připomínky, paní místostarostka přečetla návrh usnesení a dala o něm hlasovat.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš rozhoduje směnit část pozemku p.č. 4657 orná půda o výměře cca 8870 m2 v k.ú. a obci Velká Bíteš z vlastnictví města Velká Bíteš za části pozemku p.č. 3294/1 oddělené geometrickým plánem č. 3179-86/2020 a nově označené p.č. 3294/6 o výměře 980 m2 a p.č. 3294/7 orná půda o výměře 1870 m2, pozemky p.č. 2492/3 trvalý travní porost o výměře 174 m2, p.č. 3407 orná půda o výměře 2951 m2, p.č. 3725/1 orná půda o výměře 2405 m2 v k.ú. a obci Velká Bíteš do vlastnictví města Velká Bíteš s úhradou za rozdíl výměr směňovaných pozemků ve výši 25,- Kč/m2. Náklady související se směnou pozemků uhradí město Velká Bíteš.

odpovědnost: odbor majetkový

termín: 31.08.2021

Výsledek hlasování: pro 12, proti 2, zdrželi se 6, nehlasoval 1

Usnesení č. 25/13/20/ZM bylo přijato.*

16. Úplatný převod p.č. 3008/11, 3008/57 v k.ú. Velká Bíteš

Důvodovou zprávu k tomuto bodu přednesl pan starosta. Jelikož nebyly vzneseny žádné dotazy

a připomínky, pan starosta dal hlasovat o předloženém návrhu usnesení.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš rozhoduje úplatně převést pozemek p.č. 3008/11 ostatní plocha, silnice o výměře 178 m2 a pozemek p.č. 3008/57 ostatní plocha, silnice o výměře 3 m2 v k.ú. a obci Velká Bíteš z vlastnictví města Velká Bíteš do vlastnictví Ředitelství silnic a dálnic ČR, státní příspěvková organizace, IČ: 65993390, se sídlem Na Pankráci 546/56, 140 00 Praha 4 – Nusle za cenu 100,- Kč/m2. Kupující uhradí náklady související s koupí pozemků.

odpovědnost: odbor majetkový

termín: 31.08.2021

Výsledek hlasování: pro 20, proti 0, zdrželi se 1

Usnesení č. 26/13/20/ZM bylo přijato.*

17. Úplatný převod id. 83/519 p.č. 1608/4, 1608/5 v k.ú. Březské

Důvodovou zprávu k tomuto bodu přednesl pan starosta. Jelikož nebyly vzneseny žádné dotazy

a připomínky, pan starosta dal hlasovat o předloženém návrhu usnesení.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš rozhoduje úplatně převést id. 83/519 pozemku p.č. 1608/4 ostatní plocha, silnice o výměře 551 m2 a id. 83/519 pozemku p.č. 1608/5 ostatní plocha, silnice o výměře 139 m2 v k.ú. a obci Březské z vlastnictví města Velká Bíteš do vlastnictví Ředitelství silnic a dálnic ČR, státní příspěvková organizace, IČ: 65993390, se sídlem Na Pankráci 546/56, 140 00 Praha 4 – Nusle za cenu 100,- Kč/m2. Kupující uhradí náklady související s koupí spoluvlastnického podílu k pozemkům.

odpovědnost: odbor majetkový

termín: 31.08.2021

Výsledek hlasování: pro 21, proti 0, zdrželi se 0

Usnesení č. 27/13/20/ZM bylo přijato.*

18. Úplatný převod p.č. 130/3, p.č. 132/7 v k.ú. Bezděkov u Velké Bíteše

Důvodovou zprávu k tomuto bodu přednesl pan starosta. Jelikož nebyly vzneseny žádné dotazy

a připomínky, pan starosta dal hlasovat o předloženém návrhu usnesení.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš rozhoduje úplatně převést pozemky p.č. 130/3 lesní pozemek o výměře 1990 m2 a p.č. 132/7 lesní pozemek o výměře 4668 m2 v k.ú. Bezděkov u Velké Bíteše, obec Velká Bíteš včetně lesních porostů z vlastnictví města Velká Bíteš do vlastnictví Lesního družstva svazu obcí s.r.o., IČ: 634 87 977, se sídlem č.p. 46, 595 01 Březské za cenu stanovenou znaleckým posudkem ve výši 87.960,- Kč. Kupující uhradí náklady související s koupí pozemků.

odpovědnost: odbor majetkový

termín: 31.08.2020

Výsledek hlasování: pro 19, proti 0, zdrželi se 2

Usnesení č. 28/13/20/ZM bylo přijato.*

Odchod pana Mgr. Aleše Koubka v 20:29 hodin (celkem přítomno 20 členů ZM).

19. Dodatek č. 2 Zřizovací listiny Základní školy a Praktické školy Velká Bíteš, příspěvkové organizace

Důvodovou zprávu k tomuto bodu přednesl pan starosta. Jelikož nebyly vzneseny žádné dotazy

a připomínky, pan starosta dal hlasovat o předloženém návrhu usnesení.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš schvaluje Dodatek č. 2 Zřizovací listiny Základní školy a Praktické školy Velká Bíteš, příspěvkové organizace v předloženém znění.

odpovědnost: starosta

termín: 30.09.2020

Výsledek hlasování: pro 20, proti 0, zdrželi se 0

Usnesení č. 29/13/20/ZM bylo přijato.

20. Obecně závazná vyhláška č. 4/2020, kterou se zakazuje požívání alkoholických nápojů za účelem zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku na vymezených veřejných prostranstvích

Důvodovou zprávu k tomuto bodu přednesla paní místostarostka. Pan Mgr. František Melichar: Neměla by být výjimka i pro farmářské trhy? Paní místostarostka: Trhy nejsou nasmlouvané na další rok a nejsou akcí města. Pan Ing. Tomáš Kučera: Výjimka by měla být stanovena obecně pro akce pořádané ICKK, resp. organizacemi města. Vhodné by bylo do vyhlášky zahrnout i Kostelní ulici. Pan starosta: Náměstí bylo akutní, dále můžeme diskutovat. Paní místostarostka: Akce musí být vymezeny konkrétně. Paní místostarostka přečetla návrh usnesení a dala o něm hlasovat.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města Velká Bíteš vydává obecně závaznou vyhlášku č. 4/2020, kterou se zakazuje požívání alkoholických nápojů za účelem zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku na vymezených veřejných prostranstvích.

odpovědnost: tajemnice

termín: 30.09.2020

Výsledek hlasování: pro 19, proti 0, zdrželi se 1

Usnesení č. 30/13/20/ZM bylo přijato.

21. Diskuze

Pan Eduard Rovenský upozornil na špatný stav komunikace v Košíkově od č.p. 1 po č.p. 75 a veřejného osvětlení. Pan starosta: Veškeré tyto náklady jdou z rozpočtu místních částí. Nyní řešíme přívod vody. Pro osadní výbor je priorita chodník. Je to o diskuzi s osadním výborem.

Dále pan Rovenský upozornil, že se uvažuje o změně podmínek v nájemních smlouvách na byty, a to o změně doby neurčité na dobu určitou. Pan starosta: Jedná se o myšlenku, kterou jsem sdělil p. Rovenskému při osobním setkání. Je to alternativa pro řešení problematických nájemníků. O tomto řešení jsem dosud neinformoval ani členy rady města. Není to věc rozhodnutá. Některá města to tak řeší. Pan Rovenský: Vztahy mezi nájemníky jsou napjaté. Bylo by o tom možno uvažovat pouze u nově uzavíraných smluv. Pan starosta: Uvedená úprava nebyla v žádném případě uvažována pro stávající smlouvy, připadala by v úvahu pro nově uzavírané smlouvy s nájemníky.

Pan Ing. Tomáš Kučera: Měli bychom přijmout usnesení, aby vedení města domluvilo se Správou železnic prezentaci vysokorychlostní trati na katastru Velké Bíteše. Prezentace již proběhla ve Velkém Meziříčí, Osové Bítýšce, na Rudě a v dalších obcích regionu. My informace nemáme.

Odchod pana MUDr. Jaroslava Štefka v 20:55 hodin (celkem přítomno 19 členů ZM).

Ing. Kučera požádal o předložení na další ZM detailnějšího přehledu, jak území v lokalitě U Stadionu bude řešeno.

Pan starosta uvedl, že podrobný písemný materiál k VRT členové ZM obdrželi v podkladových materiálech pro dnešní jednání v rámci bodu diskuze. Podal informace o jednáních se Správou železnic v únoru 2020 a v červenci 2020 za účasti okolních obcí. Navrhl předběžně uskutečnit jednání 16.11.2020 pro členy ZM. Ing. Kučera: Projednáváte to už půl roku a tady informace nebyla. Potřebujeme informace od lidí, kteří to plánují a projektují. V Osové Bítýšce byla prezentace, kterou vám mohu poslat.


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 11. 01. 2024 20:32

Menu

Fulltextové vyhledávání