Inovace v rozvoji kompetencí žáků

Inovace ve výuce obráběčů kovů, žáků Střediska praktického vyučování PBS Velká Bíteš, zlepší jejich připravenost pro trh práce

Středisko praktického vyučování PBS Velká Bíteš zabezpečuje od roku 1999 praktickou výuku žáků studijního oboru obráběč kovů pro Střední odbornou školu Jana Tiraye Velká Bíteš. Za dobu jeho působení se požadavky na trhu práce na absolventy zcela změnily. Nároky zaměstnavatelů vzrostly a snaha Střediska praktického vyučování je, aby tento trend byl zachycen i ve výuce. V dnešní ekonomicky obtížné situaci mají podniky velký zájem o prakticky, teoreticky a jazykově vybavené pracovníky. Z této potřeby byl v letošním roce Střediskem praktického vyučování PBS Velká Bíteš a jeho partnerem Střední odborné školy Jana Tiraye Velká Bíteš zpracován projekt nazvaný „Inovace v rozvoji kompetencí žáků dle potřeb trhu práce“. V říjnu tohoto roku byl projekt schválen k financování z Evropského sociálního fondu, konkrétně z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt začal 1.11.2009 a bude trvat do 31.5.2012. Cílem projektu je rozvoj kompetencí žáků dle potřeb trhu práce formou inovativního využití ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech. Stěžejním bodem, je zaměření se na znalost žáků v oblasti CNC programování v řídicím systému Heidenhain nad rámec školních osnov a nad rámec běžné výuky probíhající na SOŠ Jana Tiraye Velká Bíteš. Žáci v rámci nepovinně volitelného předmětu budou pracovat na programovacích stanicích pod pedagogickým dozorem a také se budou prakticky vzdělávat přímo u obráběcího stroje. Mezi další aktivity související s projektem patří: jazyková vybavenost studentů, která bude podpořena výukou technické angličtiny vedenou lektorem – rodilým mluvčím. Dále se budou žáci připravovat na vstup do pracovního poměru formou e-learningového kurzu, ve kterém se naučí formulovat motivační dopis, psát strukturovaný životopis, vyhledávat zaměstnání u personálních agentur, veletrzích, internetu a mnoho dalších užitečných informací jak reagovat při pracovním pohovoru. Všechny tyto aktivity vyžadují značnou finanční podporu, která byla poskytnuta ze strany Evropského sociálního fondu ve výši téměř 5,5 mil. korun.



---




logo_projekty.png







Inovace v rozvoji kompetencí žáků dle potřeb trhu práce

V letošním roce bylo vyhlášeno II.kolo výzvy Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK). Finanční prostředky z Evropské unie zajišťuje Evropský sociální fond (ESF). V globálním grandu Zvyšování kvality ve vzdělávání v kraji Vysočina byl schválen projekt „Inovace v rozvoji kompetencí žáků dle potřeb trhu práce“ Střediska praktického vyučování PBS Velká Bíteš. Požadovaná výše finanční podpory 5 451 800 korun byla Zastupitelstvem kraje Vysočina 15.září schválena. Jedná se o tzv. měkký projekt, který je hrazen ze 100 %.
Popis projektu: Středisko praktického vyučování PBS Velká Bíteš je od roku 2008 zapsáno v síti škol a školských zařízení. Za dobu působení SPV se požadavky trhu práce na absolventy zcela změnily. Nároky zaměstnavatelů výrazně vzrostly v posledních třech letech. Profesní vzdělávání, zaměřené zvolené profesi musí odpovídat nárokům na novou technologii, nové způsoby obrábění, znalost technické angličtiny a programování. A právě na rozvoj těchto kompetencí je projekt zaměřen. Je určen žákům, učitelům odborného výcviku SPV PBS Velká Bíteš a učitelům SOŠ Jana Tiraye – partnera projektu. Cílem projektu je rozvoj kompetencí žáků v požadovaných oblastech. Cíle bude dosaženo realizací školících aktivit se zaměřením na technickou angličtinu, programování a osobnostní rozvoj žáků.
Klíčové aktivity projektu jsou:
Rozvoj počítačové gramotnosti žáků – základy programování.
Podpora zájmu žáků o technické obory při náborové činnosti.
Příprava žáků a na vstup do pracovního poměru – e-learningový kurz.
Rozvoj jazykových kompetencí – technická angličtina.
Konference „Zaměstnanec strojírenské firmy dnes a zítra“.
Partneři:
Střední odborná škola Jana Tiraye Velká Bíteš