Prevence kriminality

V únoru 2012 město požádalo o dotaci z dotačního programu Ministerstva vnitra ČR Prevence kriminality ČR na rok 2012. Cílem projektu bylo vytvoření komplexního městského kamerového dohlížecího systému ve Velké Bíteši. Vybudovaný kamerový systém je zaměřen na ochranu vlastnictví majetku obce, občanů a veřejného pořádku, dále pak na prevenci a předcházení protiprávních jednání a zvyšování pocitu bezpečí občanů a návštěvníků města. Městský kamerový dohlížecí systém byl v prosinci roku 2012 předán do užívání Policii ČR a ta jako jediná bude zajišťovat jeho obsluhu a vytěžování. Díky kvalitním kamerovým bodům je zajištěno monitorování problematických a frekventovaných částí města. Intenzivním používáním systém zefektivní a usnadní práci Policie ČR.

Kamerový systém má působit preventivně a předcházet trestné činnosti, jeho další výhodou je však možnost dohledat i zpětně důkazní materiál při prokazování spáchání trestné činnosti.

Celková pořizovací hodnota systému byla 1 168 090 Kč, dotace z Ministerstva vnitra ČR byla ve výši 836 000 Kč a město se na projektu finančně podílelo částkou 332 090 Kč.